NAPOKON PRIVEDENA PRAVDI

Policija je zloglasnu teroristkinju Danielu tražila 30 godina, umjetna inteligencija ju našla za pola sata

Reuters
05.03.2024.
u 21:08

Ona danas ima 65 godina, a bila je pripadnica tzv. treće generacije RAF-a, odnosno Frakcije Crvene armije, zapadnonjemačke ljevičarske terorističke organizacije. Za njom se tragalo punih 30 godina

Michael Colborn je bio i više nego iznenađen kada su se prvi rezultati na njegovom ekranu počeli pojavljivati poslije samo pet do deset minuta. Kompletna pretraga bila je gotova za pola sata. Colborn je istraživač u globalnoj mreži Bellingcat sa sjedištem u Amsterdamu. Vodi projekt koji se bavi desničarskim ekstremistima u Europi. Za autore podcasta "Legion", koji se emitira na njemačkom javnom servisu RBB, prošle jeseni je istraživao slučaj Daniele Klette.

Ona danas ima 65 godina, a bila je pripadnica tzv. treće generacije RAF-a, odnosno Frakcije Crvene armije, zapadnonjemačke ljevičarske terorističke organizacije. Za njom se tragalo punih 30 godina. Uhitila ju je policija Donje Saske prošlog ponedjeljka (26. 2.) u Berlinu. U njenom stanu pronađeno je i streljivo. "Ja nisam dao nikakve informacije policiji. Ali nisam ni jedini koji ju je tražio", rekao je Colborn za berlinski list Tageszeitung, prenosi Deutsche Welle.

Posljednjih godina je bilo više pokušaja da se uđe u trag Danieli Klette. U studenome prošle godine istražitelji su, nakon jedne dojave, držali na oku njen stan u Berlinu. Istovremeno su i novinari podcasta "Legion" tragali za Klette, a u listopadu su zamolili Colborna da analizira fotografije iz 2017. na kojima je navodno bila Klette.

Colborn je za pretragu koristio umjetnu inteligenciju, odnosno program koji uspoređuje lice na fotografiji s fotografijama na internetu, prije svega na društvenim mrežama. "Cijeli proces je trajao oko 30 minuta. Dakle, od potrage za licem Daniele Klette do hipoteze da su fotografije starije žene snimljene u jednom brazilskom kulturnom centru najvjerojatnije fotografije Daniele Klette", kaže Colborn. Da bi bio siguran, rezultate je provjerio uz pomoć još jednog programa. "Prema softveru, na obje fotografije je bila ista osoba. Smatrao sam da je rezultat vjerojatan i to sam rekao novinarima podcasta. Preporučio sam im da prate taj trag."

Jedan od programa koji je Colborn koristio zove se "PimEyes". Svima je dostupan, a on ga je, kaže, platio samo 30 eura. Program koristi umjetnu inteligenciju da pronađe veze između različitih fotografija na internetu. Ako je fotografija javno dostupna, "PimEyes" ju može "čitati" i analizirati. Taj start-up je osnovan 2017. u Poljskoj, a danas je u vlasništvu jedne tvrtke iz Dubaija. Zbog svoje netransparentne poslovne prakse i kontroverznog postupanja po pitanju zaštite podataka, "PimEyes" je više puta kritiziran, a protiv te tvrtke je u Baden-Württembergu krajem 2022. čak pokrenut i kazneni postupak.

Ovo nije prvi put da upotreba softvera za prepoznavanje lica dospijeva na naslovnice medija, a o tome je i DW više puta izvještavao u posljednjih nekoliko godina. Zadnji slučaj je iz jeseni prošle godine, kada je jedan račun na TikToku privukao pažnju nakon što je snimke s koncerata Taylor Swift ubacio u takav program i identificirao posjetitelje koncerta. To su pogledali milijuni korisnika te mreže.

Postavlja se pitanje kako je Michael Colborn, čovjek koji čak i ne zna njemački jezik, mogao za pola sata pronaći teroristkinju, a njemačkoj policiji to nije uspjelo u 30 godina? Odnosno, zašto policija nije koristila takav program u potrazi za Danielom Klette Odgovor na to pitanje je jednostavan: zato što policiju koči Zakon o zaštiti osobnih podataka. "Programe koje su koristili novinari i istraživači policija smije koristiti samo u ograničenoj mjeri ili pod posebnim uvjetima", objašnjava Daniela Behrens, ministrica unutarnjih poslova Donje Saske. Ona pritom naglašava da je policija samostalno ušla u trag Danieli Klette, da "uspjeh potrage nema nikakve veze s istraživanjem podcasta".

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?