rat u Ukrajini

Procurilo tajno američko izvješće: Otkriveno koliko su Rusi izgubili vojnika u ratu

ruski vojnici
Alexander Ermochenko/REUTERS
12.12.2023.
u 20:29

Prema procjeni, izgubljeno je 2200 od 3500 tenkova. Također je uništeno 4400 od 13.600 borbenih vozila pješaštva i oklopnih transportera, što je stopa gubitaka od 32 posto

Povjerljivo američko izvješće procjenjuje da je u ratu u Ukrajini ubijeno ili ranjeno 315 tisuća Rusa, odnosno gotovo 90 posto vojnika od trenutka početka sukoba, otkrio je Reutersu izvor blizak obavještajnoj zajednici.

Izvješće govori da je gubitak osoblja i naoružanja ruske vojske vratio modernizaciju ruske vojske 18 godina unazad, tvrdi izvor. Rusko veleposlanstvo i ministarstvo obrane još uvijek nisu komentirali te napise.

Ruski dužnosnici često govore kako su zapadne procjene gubitaka u ratu značajno pretjerane, a da je broj stradalih Ukrajinaca umanjen, prenosi Index.hr.

U izvješću stoji kako je Rusija započela svoju invaziju s 360 tisuća ljudi. Zbog velikih gubitaka Moskva morala ublažiti kriterije za regrutaciju te u vojsku slati osuđenike i starije civile. Prema procjeni, izgubljeno je 2200 od 3500 tenkova. Također je uništeno 4400 od 13.600 borbenih vozila pješaštva i oklopnih transportera, što je stopa gubitaka od 32 posto.

Ruska vojska na bojištu ima još 1.3 tisuće oklopnih vozila te stoga mora jačati linije s tenkovima T62 proizvedenih sedamdesetih godina, stoji u izvješću. Kijev također krije broj stradalih, tvrdeći da je to državna tajna koja bi mogla ugroziti njezine napore u ratu. New York Times je u kolovozu, pozivajući se na američke dužnosnike, pisao kako je poginulo približno 70 tisuća Ukrajinaca.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?