PODNIO OSTAVKU

Tko je Aleksandar Vulin? Vučićev trbuhozborac koji je izgovarao skandalozne stvari o Hrvatima

Aleksandar Vulin
Borislav Zdrinja
03.11.2023.
u 18:07

Aleksandar Vulin bio je ministar obrane koji nije služio vojni rok što je opravdao velikom dioptrijom. U ožujku 2019. godine prošao je 15-dnevnu obuku na koju se sam prijavio

Aleksandar Vulin podnio je ostavku na mjesto ravnatelja Sigurnosno-informativne agencije (BIA). Objavio je to u priopćenju u kojemu se, između ostaloga, zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na "prilici da brani Srbe i Srbiju" i zamolio ga da ostane "predsjednik svih Srba". Kazao je i kako su Vučić i Srbija suočeni su s "prijetnjama i ucjenama koje se mogu usporediti samo s austro-ugarskim ultimatumom iz 1914. godine". 

"Prvi pokazatelj ispravnosti moje odluke bit će licemjerne izjave dužnosnika SAD-a i EU-a u kojima će se kleti da nam nisu ni htjeli uvesti kazne i sankcije. Moja ostavka neće promijeniti politiku SAD i EU prema Srbiji, ali će usporiti nove zahtjeve i ucjene", naveo je Vulin. 

Aleksandra Vulina mnogi u Beogradu smatraju jastrebom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Vulin je otprije poznat po svojim oštrim i neodmjerenim izjavama, a za njega se često govori da u pravilu govori ono što Vučić misli. Bivši ministar obrane Vulin predsjednik je političke stranke Pokret socijalista. Bio je jedan od osnivača Jugoslavenske ljevice, gdje je bio glasnogovornik i zamjenik predsjednika Direkcije JUL-a. 

 

Inače, Aleksandar Vulin bio je ministar obrane koji nije služio vojni rok što je opravdao velikom dioptrijom. U ožujku 2019. godine prošao je 15-dnevnu obuku na koju se sam prijavio. Međutim, sve to nije ga sprječavalo da se često fotografira u odori Vojske Srbije.

U lipnju 2020. godine, uoči izbora u Srbiji, nezaobilazni dio kampanje postala je i Hrvatska. “Hrvatska pažljivo prati naše izbore, mi njihove ne pratimo nimalo. U Hrvatskoj znaju ime i biografiju svakog ministra u našoj Vladi, a mi skoro da ne znamo da njihova Vlada i postoji”, poručio je tada Vulin u priopćenju.

Još neke od njegovih poruka upućene prema Hrvatskog glasile su: “Hrvatska službena politika kao ni ustaški ološ ne prestaju s napadima na Vučića i Srbiju”. “Njihova politika prema Srbiji je mješavina mržnje i kompleksa. To je i očekivano od naroda kojima je vikar ustaške vojske Alojzije Stepinac kandidat za sveca. Kakav svetac takav i narod koji ga zove blaženi”.

SAD uvele sankcije

U srpnju ove godine, Sjedinjene Američke Države uvele su Vulinu, poznatome po proruskim stajalištima, sankcije, optuživši ga za poticanje ruskih "malignih" aktivnosti te za veze s krijumčarima oružja i narkotika, objavilo je američko ministarstvo financija. Sankcije znače da je u SAD-u blokirana Vulinova ili imovina u posjedu američkih građana u kojoj on ima neki interes. Pojedincima i pravnim osobama u SAD-u također su zabranjene sve transakcije s njime. 

Vulin je upleten u "operacije u vezi s trgovinom narkoticima i zloporabu ovlasti" te u promicanje "malignog utjecaja Rusije", stajalo je u priopćenju ministarstva. "Javne funkcije koristio je za podupiranje Rusije, jačanje ruskih malignih aktivnosti koje ugrožavaju sigurnost i stabilnost na zapadnom Balkanu i pružaju Rusiji platformu za širenje utjecaja u regiji", dodaje se.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije