ULTIMATUM BEZ PRESEDANA

Trumpovih 12 uvjeta kojima želi poniziti Iran

23.05.2018.
u 21:15

Jedan od uvjeta je i da se Iran povuče iz Sirije, gdje su iranske snage ratovale na poziv Damaska i porazile tzv. kalifat, Islamsku državu

- Neće nam špijun određivati što ćemo napraviti! Tko ste vi da odlučujete uime Irana i svijeta? Današnji svijet ne prihvaća da SAD odlučuje za njega jer su države neovisne...Ta je era gotova! Mi ćemo nastaviti ići svojim putem', oštro je jučer odgovorio iranski predsjednik Hasan Rohani američkom državnom tajniku i bivšem šefu CIA-e Mikeu Pompeu, nakon što je manje od dva tjedna nakon jednostranog izlaska SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom predstavio američki plan B. Naime, SAD je sastavio popis od 12 uvjeta Teheranu kako bi ponovno razmislio o mogućoj normalizaciji odnosa s Iranom. 

Pompeo je prijetećim tonom kazao da će SAD nametnuti Iranu 'najsnažnije sankcije u povijesti'.

SAD od Irana zahtijeva da obavijesti Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) o svim aktualnim aspektima svoga nuklearnog programa i zaustavi takve aktivnosti, kao i da prekine obogaćivanje urana i da nikada ne reciklira plutonij. SAD traži da Iran bezuvjetno omogući pristup dužnosnicima i stručnjacima IAEA svim nuklearnim postrojenjima Irana te da prekine razvoj i proizvodnju balističkih projektila i zaustavi razvoj projektila koji mogu nositi nuklearno oružje.
 

Traže i da Iran oslobodi sve građane SAD-a i njemu savezničkih država.

Kao što se i očekivalo, zbog pritisaka Saudijske Arabije i Izraela, SAD traži da Iran prestane pružati vojnu podršku Hutima, borcima u Jemenu, da prestane podržavati 'terorističke organizacije' i uhiti bivše vođe Al-Qa’ide te da, osim što mora poštovati suverenitet iračke vlade i jamčiti razoružanje šijiskih vojnih organizacija, povuče sve iranske vojnike iz Sirije te prestane prijetiti Izraelu i zaustavi lansiranje projektila na Saudijsku Arabiju i UAE.

Šefica diplomacije EU Federica Mogherini na uvjete SAD-a Iranu kazala je da 'nema alternative nuklearnom sporazumu', s čime se slažu i Francuska, Velika Britanija i Njemačka.



 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?