žele socijalne naknade

Tvrtke u Njemačkoj dižu uzbunu: Ni satnica od 16,70 eura nije dovoljna, sve više radnika daje otkaz

Radnici u Njemačkoj
22.10.2023.
u 10:30

Nedavno istraživanje među tvrtkama za čišćenje pokazalo je da je više od dvije trećine poduzetnika već imalo iskustvo da zaposlenici odustaju od posla, a kao razlog navode mogućnost ostvarivanja financijske naknade građanskog dohotka

Isplati li se uopće raditi u Njemačkoj s obzirom na socijalne naknade od strane države? Ovo pitanje se sve češće postavlja u njemačkim medijima. Ovo je logičan razvoj događaja s obzirom na to kako raste broj onih koji primaju pomoć od države, a ne rade.

Čini se kako u nižim platnim razredima sve više i više zaposlenika precizno preračunavaju koliko bi trebali biti plaćeni da bi im se rad isplatio. I to čak i u djelatnostima koje radnicima isplaćuju više od minimalne satnice. Kako navode njemački mediji, tvrtke za čišćenje oglašavaju uzbunu, piše Fenix-magazin.

Šok istraživanje među tvrtkama za čišćenje

Nedavno istraživanje među tvrtkama za čišćenje pokazalo je da je više od dvije trećine poduzetnika već imalo iskustvo da zaposlenici odustaju od posla, a kao razlog navode mogućnost ostvarivanja financijske naknade građanskog dohotka.

Kako izvještavaju njemački mediji, 28,4 posto tvrtki izjavilo je da je “nekoliko zaposlenika već dalo otkaz ili su obećali da će dati otkaz zbog građanskog dohotka”.

Prema istraživanju Njemačke udruge obrtnika za čišćenje zgrada (BIV), još 40 posto ispitanih potvrđuje ovaj trend.

Kolektivno ugovorene minimalne satnice u industriji čišćenja su više od zakonom propisane minimalne satnice.

Satnice od 16,70 eura

Od 1. siječnja 2024. čistačice će primati najmanje 13,50 eura po satu, a minimalna će satnica od siječnja 2024. iznositi 12,41 euro po satu.

KV radnici i zaposlenici u čišćenju stakla i fasada dobivaju još višu minimalnu satnicu: od siječnja 2024. primat će satnicu od 16,70 eura.

Je li građanski doplatak previsok ili je minimalna satnica preniska?

Ključno bi pitanje bilo: Je li naknada građanski dohodak previsok ili je minimalna satnica preniska?

Jedno je sigurno: mjesečne novčane naknade za korisnike građanske naknade od 1. siječnja 2024. povećavaju se za gotovo 12 posto. Time se također smanjuje jaz prema nižim platnim skupinama.

Političar iz SPD-a smatra kako se zakonska minimalna satnica u Njemačkoj mora dodatno povećati.

“Život je postao skuplji. Mora biti više od 12,41 eura”, rekao je političar. Iz SPD-a već postoje prijedlozi za povećanje minimalne satnice na 15 eura.

Međutim, ministar rada Hubertus Heil (SPD) najavio je kako će provesti prijedlog Komisije za minimalnu satnicu.

Komisija je predložila podizanje minimalne satnice sa sadašnjih 12,00 na 12,41 euro 1. siječnja 2024. godine te na 12,82 eura godinu dana kasnije – što znači ukupno povećanje od 6,8 ​​posto. Predstavnici zaposlenika u komisiji povećanje su ocijenili preniskim, ali su nadglasani.

Čini se da sve više zaposlenika odlučuje umjesto svojih poslodavaca: radije bi primali građanski doplatak koji će od 2024. godine iznositi 563 eura za samce, nego da svakodnevno idu na posao.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?