RADI SE PUNOM PAROM

VIDEO Prvo spuste 'zmajeve zube', poslije idu namotaji žice pa mine: Pod okriljem noći Ukrajina kopa rovove

Reuters/PIXSELL
11.01.2024.
u 20:30

Obrana, koja ima neke sličnosti s onima postavljenim na jugu i istoku pod ruskom okupacijom, ima za cilj pomoći Ukrajini da prebrodi napade dok obnavlja svoje snage dok Moskva preuzima inicijativu na bojnom polju, kažu vojni analitičari.

Redovi bijelih betonskih barikada i namotaja žilet žice protežu se otvorenim poljem dužim od jednog kilometra. Pod okriljem mraka kopaju se rovovi s rudimentarnim stambenim prostorijama. Nedaleko tutnji topništvo. Nove obrambene linije koje je Reuters posjetio u blizini sjeveroistočnog grada Kupianska pokazuju kako je Ukrajina pojačala izgradnju utvrda posljednjih mjeseci dok svoje vojne operacije protiv Rusije prebacuje na obrambenije temelje.

Obrana, koja ima neke sličnosti s onima postavljenim na jugu i istoku pod ruskom okupacijom, ima za cilj pomoći Ukrajini da prebrodi napade dok obnavlja svoje snage dok Moskva preuzima inicijativu na bojnom polju, kažu vojni analitičari.

"Čim se trupe kreću, prolaze poljima, možete bez utvrda. Ali kada se trupe zaustave, morate ju odmah ukopati", rekao je inženjer ukrajinske vojske s pozivnim znakom Lynx za Reuters u blizini Kupianska.

 

 

Predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da Ukrajina "značajno poboljšava" utvrde 28. studenoga nakon što protuofenziva koju je pokrenula u lipnju nije uspjela brzo probiti ruske linije. Kijev kaže da je nepokolebljiv u svojoj ambiciji da ponovno preuzme sav preostali okupirani teritorij, ali je za sada usredotočen na probleme s mobilizacijom te politički osjetljive reforme vojnog roka za popunu ljudstva, kao i na rješavanje problema s nedostatkom topništva na fronti.

Rusija je pojačala ofenzivni pritisak oko istočnih gradova kao što su Kupiansk, Lyman i Avdiivka, ali i na području Zaporožja gdje se odvijala neuspjela ukrajinska protuofenziva i više sada ne mora zadržavati svoje rezervne trupe zbog straha od mogućeg ukrajinskog proboja, rekli su vojni analitičari. Zelenski je rekao da ukrajinske obrambene konstrukcije treba pojačati i ubrzati rad na njima oko tri grada, u istočnim dijelovima Donjecke regije, te u regijama Harkiva, Sumija, Černigiva, Kijeva, Rivna i Volina.

Te se regije protežu sve od istoka Ukrajine, duž granice s Rusijom i Bjelorusijom, do njezinog zapadnog saveznika Poljske. Zelenski je rekao da će južna regija Herson, čiji je dio još uvijek okupiran, također biti ojačana.

Nema javno dostupnih podataka o intenzitetu i razmjerima izgradnje utvrda.

Ukrajina ima obrambene linije u nekim područjima istočne regije Donbas od 2014., kada je Rusija poduprla separatiste koji su zauzeli teritorij. Obrambene linije bile su snažne na mjestima kao što je Avdiivka tijekom invazije punog opsega. Jače utvrde bi usporile ruske trupe i usisale manje ukrajinskih snaga u obranu, oslobađajući ih s fronte kako bi, na primjer, mogli dobiti više obuke, rekao je Jack Watling, viši znanstveni suradnik za kopneno ratovanje na Royal United Services Institute.

"Ukrajinci sada zauzimaju obrambeni položaj jer je njihova ofenziva kulminirala", rekao je u telefonskom intervjuu, dodajući da je Rusija ponovno preuzela inicijativu na bojnom polju i da može birati gdje će napasti.

S opadanjem ukrajinskih zaliha topničkog streljiva, stopa ruskih gubitaka je padala, što je Moskvi olakšalo stvaranje novih jedinica, koje bi im s vremenom mogle omogućiti otvaranje novih linija napada, dodao je. "S ukrajinske strane pokušavaju minimizirati vlastite žrtve, ali i obnoviti ofenzivnu borbenu moć", rekao je Watling.

Rekao je da bi se utvrde također mogle koristiti za obranu bokova Ukrajine kada ona ponovno krene u ofenzivu. Novinari Reutersa posjetili su rovove koji se kopaju bagerom i lopatama na nepoznatoj lokaciji u regiji Černigiv blizu ruske granice.

"Kad civili obave svoj posao (izgradnja položaja), mi ćemo ga gusto minirati", rekao je novinarima na licu mjesta Serhiy Nayev, zapovjednik ukrajinskih združenih snaga koji nadzire sjeverni vojni sektor.

Prošlog mjeseca novinari Reutersa posjetili su i novoizgrađene ukrajinske rovove u Čornobilu u blizini granice s Bjelorusijom, ruskim saveznikom kojeg je Moskva koristila kao utočište za invaziju u veljači 2022. Veliko vojno inženjerijsko vozilo vijugalo je kroz snježno tlo dok je iskopavalo široki protutenkovski jarak. "(Radovi su u tijeku) duž cijele Sjeverne operativne zone. Ovi radovi su trenutno u tijeku u regiji Sumy, regiji Chernihiv, ovdje u smjeru Kijeva", rekao je Nayev na licu mjesta.

"Betonske konstrukcije, bodljikava žica, ... 'zmajevi zubi' (betonske barikade)...; one će biti minirane i na njih će se postaviti bodljikava žica. To će biti kontinuirana betonska prepreka za oklopna vozila", rekao je.

U blizini Kupianska, ukrajinska vojska pokazala je novinarima Reutersa novoizgrađene obrambene linije, ali je rekla da se točna lokacija ne može javno objaviti iz sigurnosnih razloga. Vojni inženjer s pozivnim znakom "Gušter" rekao je da obično prvo spuste "zmajeve zube", nakon čega slijede namotaji žilet žice i onda mine, ako ih koriste.

"Vjerujem da je većinu ovih barijera trebalo izgraditi mnogo ranije, vjerojatno u proljeće. Potrebno je previše vremena", dodao je.

Nekoliko stotina metara iza "zmajevih zuba", koje su u velikim količinama koristili i Rusi prilikom stvaranja svojih defenzivnih linije, radilo se na proširenju mreže rovova ojačanih drvenim gredama u kojima su bile i stambene prostorije te drveni kreveti na kat.

Lynx, drugi vojnik, rekao je da Ukrajina pokušava minimizirati upotrebu mina za svoje utvrde kako bi izbjegla ostavljanje opasnog streljiva na svom teritoriju. "Ovo je naša zemlja. Ne bismo je htjeli toliko onečistiti minama", rekao je.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?