Stotine ozlijeđenih

Tenkovi štite predsjedničku palaču u Kairu, petero mrtvih u sukobima

Egipat (1)
Reuters/Pixsell
06.12.2012.
u 10:47

Egipatska vojska je razmjestila tenkove i oklopna vozila oko predsjedničke palače u Kairu nakon žestokih sukoba pristaša i protivnika predsjednika Mohammeda Morsija.

Egipatska vojska je razmjestila tenkove i oklopna vozila oko predsjedničke palače u Kairu nakon žestokih sukoba pristaša i protivnika predsjednika Mohammeda Morsija.

Na ulicama Kaira je sada mirno nakon sukoba u kojima je pet ljudi poginulo, a stotine su ozlijeđene. U Egiptu se nasilje pojačava svakog dana zbog kontroverznog prijedloga ustava. Vlada inzistira na činjenici da se referendum o ustavu održi ovog mjeseca. Opozicijski vođe za organiziranje nasilje optužuju Morsijevo Muslimansko bratstvo.

"Revolucija se nije dogodila zbog ovoga"

Jučer popodne su pristaše predsjednika odgovorile na poziv za okupljanjem ispred predsjedničke palače. Uglavnom sekularni protivnici Morsija su već ranije imali prosvjed na tome mjestu. Poletjelo je kamenje i zapaljive bombe te je bilo i pucnjave kada su Morsijevi pristaše pokušali rastaviti šatore protivnika.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare vođe opozicije su optužile Morsija za nasilje. - Mi smo spremni na dialog ukoliko se ukine dekret o ustavu i referendum se odgodi - kazao je Mohamed ElBaradei te dodao kako se "revolucija nije dogodila zbog ovoga, već zbog slobode, demokracije i ljudskog dostojanstva".

Bijes naroda povećao Morsijev dekret

- Morsi mora slušati ljude, čije mišljenje je jasno. Nema legitimitet za isključivanje većine - rekao je Morsi. Jučer je egipatski potpredsjednik Mahmoud Mekki rekao da je referendum o ustavu još uvijek zakazan za 15. prosinca, ali i da su "otvorena vrata za dijalog".

Kritičari tvrde da je prijedlog prošao parlament bez pravih konzultacija te da dovoljno ne štiti političke i vjerske slobode te prava žena. Bijes naroda je još više povećao Morsijev dekret po kojem si daje nove ovlasti.

>>VIDEO Mursijev povratak izazvao kaos ispred predsjedničke palače

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?