Izložba

Tri (ne)boje Silvija Vujičića u Münchenu – bijela, siva i crna!

silvio vujičić
arhiva VL
07.07.2010.
u 18:18

Silvijeva izložba “Unutarnje boje” za koji dan otvara se u münchenskom centru za suvremenu umjetnost “Platform 3”, a autor njome istražuje mineralne pigmente.

Ovacije kojima je publika nedavno ispratila premijeru “Aladina i čarobne svjetiljke” na Sceni Gorica u Velikoj Gorici odnosile su se i na kostime koje je dizajnirao Silvio Vujičić, cijenjeni hrvatski kostimograf, diplomirani modni dizajner i akademski slikar. Koreografkinja Irma Omerzo spojila je tu mnoge plesne žanrove – arapski plesni izraz, lambadu, naznake baleta, a ponajviše break dance. Redatelji su pak, Senka Bulić i Matko Brljević, u žaru podsjećanja na animiranu filmsku verziju priče o Aladinu iz 1926. zaglavili u oblikovanju ženskog lika zaručnice Elmedine dajući je kao lik iz crtića.

Kakvu to poruku o ženi odašilje ova predstava djeci, pitao se dio publike. No kostimograf Vujičić uvelike je u tom smislu ublažio stvar dajući mirne, razumljive kostime, bez očekivane kolorističke šećerleme.

– Stvorio sam kostimski mutant između fiktivnoga arapskog svijeta i geometrije, osobito platonska tijela – kaže Vujičić, spominjući origami i tetrahedrone čije prizmatične oblike jasno vidimo u skulpturalno oblikovanim kostimima. Sam je izradio i sve materijale koristeći čak petnaestak tehnika. I kakvi su mu likovi iz bajke? Bijeli, sivi, srebrni, crni... Boje su tu tek u naznakama. Jer Silvio i boje odavno ne stanuju na istoj adresi.

Da je tome tako, dokazuje Silvijeva izložba “Unutarnje boje” koja se za koji dan otvara u münchenskom centru za suvremenu umjetnost “Platform 3”. Njome istražuje mineralne pigmente. Boje je potražio u poznatoj manufakturi u Aichtetenu kraj Münchena, koja boje pravi prema stoljećima starim receptima. I što je izabrao između stotina tisuća boja? Neboje – bijelu, sivu i crnu! Naravno da su to primijetili i u Aichtetemu. No to su “unutarnje boje”, i što se tu može. Čak im je i trajanje ograničio.

– Kao kod mušica koje žive jedan dan, želio sam oblik koji bi se stvorio samo jedanput, jednom dnevno – objasnio je Vujičić.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?