Na putu kući

U avionu s Ivom Sanaderom i šverceri droge

\'03.10.2010., Zagreb -   Aerodrom Pleso, bivsi premijer Ivo Sanader sa suprugom Mirjanom sletio je na zagrebacki aerodrom, te se taxi vozilom uputio u Kozarcevu. Photo: Robert Anic/PIXSELL\'
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/3
06.07.2011.
u 01:00

Na izručenje po skraćenoj proceduri prošli su tjedan pristali i Sanaderovi "sustanari", pa su praktični Austrijanci odlučili da ih se jednostavno zajedno vrati kući.

Uz Ivu Sanadera, bivšeg premijera koji je u prosincu uoči ukidanja zastupničkog imuniteta zbog pokretanja USKOK-ovih istraga napustio zemlju, posljednje pritvoreničke dane u Salzburgu odbrojava još dvoje Hrvata koji će, kako stvari trenutačno stoje, praviti društvo bivšem šefu Vlade i HDZ-a na putu do Zagreba, ali će druženje, nakon dolaska u domovinu, nastaviti i unutar zidina Remetinca.

Ženski odjel

Budući da je smješten na ženskom odjelu, u ćeliji do Sanaderove nalazi se i Marina Gašpar, uhićena zajedno sa svojim mladićem Miroslavom Aničićem, također pritvorenim u Salzburgu, sredinom travnja na ulazu u tunel Karavanke pod sumnjom da su dio sedmeročlane krijumčarske skupine koja je pokušala iz Karipskog bazena unajmljenim zrakoplovom u hrvatsku metropolu prošvercati oko 105 kilograma kokaina.

U isto su vrijeme u Sloveniji bila uhićena još trojica članova dobro organizirane družine te su nedavno izručena Hrvatskoj. Sanader i Gašparova, koliko se zna, susretali su se po zatvorskim hodnicima. Jesu li izmijenili i pokoju riječ, ne zna se. Na izručenje po skraćenoj proceduri prošli su tjedan pristali i Sanaderovi "sustanari", pa su praktični Austrijanci odlučili da ih se jednostavno zajedno vrati kući. To znači da Sanader trenutačno čeka da austrijska ministrica pravosuđa Claudie Bandion-Ortner potpiše potvrdu i za izručenje Aničića i Gašparove kako bi se u konačnici dogovorili i svi tehnički detalji njihova, najvjerojatnije sljedeći tjedan, povratka u Hrvatsku.

Svi će, koliko se zasad zna, iz Salzburga biti prevezeni u Beč, odakle će redovitom zračnom linijom nastaviti putovanje do Zagreba. Za razliku od krijumčarskog para, bivši premijer imat će posebne sigurnosne mjere, što je, primjerice, bio slučaj i pri izručenju Vladimira Zagorca, kojeg je nakon dolaska u zagrebačku zračnu luku dočekala brojna policija te je u blindiranom kombiju za dvadesetak minuta bio dovezen u Remetinec. Hoće li u jednom od vozila iz kolone koja će osiguravati Sanadera u isto vrijeme u zatvor stići i Aničić i Gašparova, zasad se ne zna. Policija, inače, takve sitne pojedinosti pri organiziranju sličnih zahtjevnih prepraćivanja i ne otkriva.

Na povratak u Hrvatsku, podsjetimo, Sanader se iznenada odlučio 9. lipnja napisavši pismo austrijskim vlastima u kojem je zatražio hitno izručenje kako bi, prenio je tada sadržaj pisma Sanaderov odvjetnik Goran Suić, "dokazao svoju nevinost pred hrvatskim sudom i razobličio sve laži koje se protiv njega iznose i stavljaju mu se na teret".

Koga će prozvati

Do tada je bivši premijer bio stava da ne želi natrag u domovinu zbog sumnje da mu u Hrvatskoj neće biti omogućeno pravedno suđenje. Sanader će nakon dolaska u Zagreb brzo imati priliku da svoju stranu priče o izvlačenju novca iz državne blagajne preko Fimi medije, dogovaranja popusta za struju tajkunu Robertu Ježiću, nabave blindiranog BMW-a, isplate provizije od Hypo banke, prodaje Diokijeva zemljišta JANAF-u, primanja mita od HEP-ovih poslovnih suradnika, ali i novčane nagrade od vrtoglavih 10 milijuna eura mađarskog MOL-a u zamjenu za upravljačka prava u Ini, iznese pred istražiteljima USKOK-a u Gajevoj.

Koliko se zna, bivši je premijer prilično smiren te se ne brine ni zbog pokrenute istrage o mađarskom preuzimanju domaće naftne kompanije. Zato se i nameće pitanje: koga će sve od bivših stranačkih kolega spomenuti da su znali za poslove koji mu se stavljaju na teret.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?