Voditelj misije OESS-a Jonathan Moore

Analiza rada sudova i tužiteljstva potrebna zbog teških predmeta ratnih zločina u BiH

moore
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
06.09.2015.
u 06:30

Analizu procesuiranja provela bi iskusna britanska sutkinja, no Tužiteljstvo BiH sada 
skriva svoje predmete

Voditelj Misije OESS-a u BiH Jonathan Moore pozdravio je preporuku Visokog sudskog i tužiteljstvog vijeća (VSTV) da se toj instituciji omogući analiza predmeta ratnih zločina čemu se, međutim, snažno protivi Tužiteljstvo BiH iako postoji veliki broj prigovora na pristranost u procesuiranju teških slučajeva zločina. Na poticaj Misije OESS-a i Međunarodnog kaznenog suda za područje bivše Jugoslavije (ICTY), glavni tužitelj Serge Brammertz imenovao je nedavno dugogodišnju zaposlenicu ICTY-ja britansku sutkinju Joannu Korner da provede neovisnu analizu procesuiranja ratnih zločina pred pravosuđem BiH.

Složeni slučajevi

Voditelj Misije OESS-a u BiH istaknuo je da u potpunosti poštuje i promovira neovisnost pravosuđa u BiH, te je naveo da se radi o velikom iskušenju za Sud BiH i Državnom odvjetništvu kada procesuira vrlo složene slučajeve ratnih zločina zbog čega je potrebno provesti analizu tih predmeta. “Kako bi napravila ovu analizu, Misija je angažirala sutkinju iz Velike Britanije Joannu Korner na temelju njezina iskustva kao više odvjetnice u tužiteljstvu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i zbog njezina poznavanja institucionalnog okvira i kapaciteta za procesuiranje ratnih zločina u BiH”, rekao je Moore. Pri tome je objasnio kako Misija OESS-a provodi niz aktivnosti kojima nastoji unaprijediti rad svih pravosudnih institucija u BiH, a da se analiza slučajeva ratnih zločina temelji na načelima objektivnosti i nemiješanja u sudski proces i da se OESS vodi strogim standardima povjerljivosti. Moore je naveo da još nisu dobili pozitivan odgovor od Državnog odvjetništva BiH, što ne znači da su im vrata tamo zatvorena i da OESS ne može nametnuti ikakve sankcije Tužiteljstvu BiH ako odbiju suradnju. On očekuje da će analiza biti završena do sredine studenog, te da će sadržavati i preporuke za poboljšanje rada Suda i Državnog odvjetništva BiH, ali da neće sadržavati analizu konkretnih predmeta.

Ne pogodujemo Dodiku

Moore je odbacio navode da bi analiza pravosuđa mogla osnažiti argumente Milorada Dodika za održavanje referendum o Sudu i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, ponavljajući stajalište visokog predstavnika da referendum u RS-u ne dolazi u obzir i da entiteti ne mogu raspisivati referendum o nadležnostima države. Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) je obrazlažući odobravanje pristupa predmetima ratnih zločina objasnilo kako su još 2006. godine donijeli zaključak kojim se OESS-u odobrava uvid u predmete Suda BiH te da to ima utemeljenje i u Daytonskom sporazumu, konstatirali su da ovaj put ne mogu postupiti drukčije. Istodobno iz Državnog odvjetništva BiH su zahtjev OESS-a odbili zbog zaštite tajnih podataka, kao i zaštićenih svjedoka te nemiješanja u neovisnost pravosuđa. Zbog drakonskih presuda, ponajprije pripadnicima HVO-a i Vojske Republike Srpske, postoji veliki broj prigovora i postupaka pred Ustavnim sudom BiH za preispitivanje procesa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije