UMIROVLJENIK IZ IMOTSKOG

Ante Grabovac prvi je Hrvat koji je primio treću dozu

28.08.2021.
u 17:00

– Ničeg vam se ja ne bojim! Primio sam dvije doze Moderne, sada i treću. Osjećam se odlično, nisam zapazio nikakvu promjenu, a čak me ni ruka ne boli – govori 73-godišnji Imoćanin s zagrebačkom adresom Ante Grabovac, prva osoba u Hrvatskoj koja je primila treću dozu cjepiva protiv koronavirusa. Iako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak najavio da će u skorije vrijeme početi treće cijepljenje najugroženijih skupina, ono službeno još nije počelo. Grabovac je treću dozu želio primiti čim prije jer se, kaže, mnogi s ljetovanja vraćaju zaraženi pa nije htio riskirati. Da bez puno čekanja na Velesajmu dođe na red i cijepi se bez ikakvih komplikacija, omogućila mu je pak greška u sustavu. – U ožujku sam u Domu zdravlja u Runjaninovoj primio prvu dozu Moderne. Mjesec dana kasnije, 6. travnja, cijepili su me drugom, no primijetio sam da je na toj potvrdi otisnut krivi OIB. Nekoliko dana kasnije zvali su me telefonom da dođem na cijepljenje, a ja sam im rekao da sam već bio, no to očito nitko nije zabilježio. Kasnije sam pokušao izvaditi COVID potvrdu, no nisam mogao jer moje drugo cijepljenje nigdje nije zavedeno – objašnjava umirovljenik. O trećoj dozi, kaže, razmišlja već dva mjeseca.

– Moja liječnica opće prakse rekla mi je da pričekam te da najprije izvadim antitijela. Nalaz je pokazao da ih imam nešto više od tisuću. Nakon toga bio sam na operaciji polipa. Iz razgovora s anesteziologinjom doznao sam da se ona nedavno zarazila koronom iako je cijepljena dvjema dozama i ima više antitijela od mene pa sam se odlučio požuriti – rekao je Grabovac, koji posjeduje dokumentaciju u kojoj se vidi da je jučer cijepljen treći put. Ubio je time, kaže, dvije muhe jednim udarcem jer sada ima dovoljan broj antitijela koja će ga štititi od zaraze tijekom jeseni, a može izvaditi i svoju COVID potvrdu. Od cijepljenja, dodaje, nema straha, a ovo je, među ostalim, učinio i da bude primjer onima koji ga odbijaju.

– Ako bude trebalo, cijepit ću se i četvrti put, peti, šesti... Ako ne budem imao tu opciju, otići ću u Livno ili u Ljubuški. Cijepljenje mi ni po čemu nije naudilo, nikakvih nuspojava nisam imao nakon prve dvije doze, a ni sada nakon treće, osim što mi je temperatura porasla za pola stupnja, što je normalno jer tijelo reagira. Ako želimo zaustaviti ovu zarazu, moramo se cijepiti u što većem broju – poručuje Grabovac. Kada treća doza postigne svoj maksimum, dodaje, ponovno će ići izvaditi antitijela da vidi je li se njihov broj povećao. Sada se, kaže, osjeća zaštićeno, ali i ponosno što je postao prvi pacijent u zemlji koji je primio tri doze. Cijepljenje trećom dozom nedavno je počelo u Srbiji, a među prvima se cijepila pjevačica Nataša Bekvalac. Kako bismo dobili komentar Antine inicijative te odgovore na pitanje kako je moguće da dođe do takve greške u sustavu i koji je stav struke o cijepljenju trećom dozom, upitali smo čelnike HZJZ-a, no od njih do zaključenja broja nismo dobili odgovor. 

Komentara 1

DE
debelacija
21:48 28.08.2021.

Ovo je isključivo reklama i Stožerov poziv na cijepljenje. Sloboda odlučivanja, a ne prisiljavanje, odnosno oduzimanje ljudskih prava!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?