Čapljina

Berba mandarina u Gabela Polju

29.10.2016.
u 10:00

S prvim danima jeseni kreće prava invazija mandarina iz donje Neretve na tržište BiH.

Dovoljno je pogledati štandove pored ceste u federalnom dijelu Hercegovine, a o veletržnici u Tasovčićima kod Čapljine da i ne govorimo.

Uglavnom, ovih dana na prostore BiH prelilo se “neretvansko žutilo”, od kojeg se domaći proizvođači mandarina ne primjećuju. Ima ih, a najveći nasad površine od tri hektara nalazi se u močvarnom polju na jugozapadu čapljinske općine, u Gabela Polju.

Dobra berba

U berbi smo zatekli Miroslava Jelavića koji o proizvodnji kaže:

- Jako su dobri i urod i kvaliteta. Klimatski uvjeti ovdje kod nas nisu isti kao dolje na Neretvi, hladnije zime utječu na rod.

Prošla zima bila je blaga pa je urod dobar.

Isto tako, tijekom vegetacije nije bilo većih problema, bilo je malo suše, ali to se riješi navodnjavanjem, priča gospodin Jelavić koji na upit imaju li hercegovački proizvođači mandarina problema s mušicama kao njihovi kolege s druge strane granice, zbog čega su velike količine plodova u okolici Opuzena bačene, naglašava:

- Za sada nismo primijetili da kod nas ima uboda mušice. Udaljenost zračnom linijom je vrlo mala, ali zasad nismo imali tih problema.

Možda je razlog to što je malo hladnije, ne znam, na to bi struka trebala odgovoriti.

Pretpostavljam da se mušice šire etapno, napreduju iz sezone u sezonu, ali do nas nisu stizale.

Na upit ima li još nasada, gospodin Jelavić nastavlja:

- Imamo još dva nasada ovdje u BiH. Ove godine nema problema s plasmanom, ali cijena je problem.

Cijena ovih dobrih plodova je kao i u Republici Hrvatskoj, trenutačno je 50 do 60 feniga, a prije desetak dana bila je 65 do 70 feniga za kilogram. Urod plasiramo preko veletržnice u Tasovčićima, kaže gospodin Jelavić pa dodaje da u Gabela Polju ima i novih nasada, ali je skeptičan u pogledu budućnosti:

- Ovaj nasad je isplativ zato što mi obrađujemo i sami beremo plodove. Da plaćamo berače, ne bi bilo rentabilno. Ako bude ovakva cijena na dulje staze, proizvodnja ne bi bila isplativa. Cijena koja pokriva troškove bila bi oko 70 feniga, odnosno od 2,8 do tri kune, to je rentabilno.

Cijena proizvodnje

Svaka proizvodnja ima svoju cijenu. Recimo, kad je proizvodna cijena grožđa tri kune, mandarina je od 2,5 do 3 kune, sigurno.

Čekanje na pravi rod je dugo, oko sedam do deset godina. Vinova loza dolazi za tri godine, jabuka isto za tri, tako da mandarina u ovom trenutku i pri ovakvim cijenama nije isplativa. Pravi urod treba dugo čekati, a nasad traje, kao i kod drugih kultura, oko 25 godina, onda se mora iznova saditi, čekati…, kazao je.

S mandarinama se, dakle, ponavlja u poljoprivredi dobro poznata priča - kad dobro rodi, onda su cijene niske i obrnuto. Moglo bi se reći da se priroda na određen način brine da se primarni proizvođač ne bi, uvjetno rečeno, obogatio. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije