mostar

Bešlić: Apsolutno neprihvatljiva odluka VSTV-a o sucima u Čitluku

Ljubo Bešlić
16.11.2016.
u 17:31

Oni su ti koji trebaju provoditi zakon i Ustav, i ako se oni ne drže toga, što možete očekivati u ovoj državi, pogotovo što se to radi na štetu Hrvata, najmalobrojnijeg naroda. Mislim da ovog puta to neće ići baš tako jednostavno - izjavio je Bešlić

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je ujedno i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije izjavio je kako je "apsolutno neprihvatljiva" odluka Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) o imenovanju sudaca u Općinskom sudu Čitluk.

Prije nekoliko dana VSTV imenovao je četiri suca Općinskog suda Čitluk, od kojih je samo jedan iz reda hrvatskog naroda, iako u općini Čitluk hrvatsko stanovništvo čini 97 posto populacije.

Nakon što je čitlučki načelnik zatražio poništenje te odluke, VSTV je u priopćenju za javnost naveo kako je prilikom imenovanja ispoštovana nacionalna struktura stanovništva, ali prema popisu iz 1991. godine i na razini županije, a ne općine.

- Oni su ti koji trebaju provoditi zakon i Ustav, i ako se oni ne drže toga, što možete očekivati u ovoj državi, pogotovo što se to radi na štetu Hrvata, najmalobrojnijeg naroda. Mislim da ovog puta to neće ići baš tako jednostavno - izjavio je Bešlić prilikom susreta s voditeljem Izaslanstva EU u BiH Larsom Gunnarom Wigemarkom.

Wigemark je posjetio Mostar u povodu održavanja Drugog regionalnog foruma mladih za lokalnu demokraciju, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Grada Mostara.

Bešlić i Wigemark razgovarali su o političkoj situaciji u Mostaru i mogućnostima uključivanja EU u realizaciju infrastrukturnih projekata u tom gradu.

Gradonačelnik Bešlić kazao je kako za projekt izgradnje kolektora oborinskih voda nedostaje značajan dio sredstva te da će zalagati da se dio sredstava osigurao kroz grantove Europske unije.

- Nadam se da će EU iznaći mogućnosti da nam pomogne kako bi se taj projekt, najvažniji u povijesti Mostara u zadnjih stotinu godina, dovršio - istaknuo je Bešlić.

Komentirajući problem neodržavanja izbora u Mostaru, Bešlić je podvukao da se to pitanje ne rješava na lokalnoj razini, već da je ti pitanje parlamentarne većine i Parlamentarne skupštine BiH.

Veleposlanik Wigemark izjavio je kako je za Europsku uniju neprihvatljivo što se lokalni izbori u Gradu na Neretvi ne održavaju već osam godina.

- Dobro je što se Forum mladih održava upravo u Mostaru, jer mladi trebaju više naučiti o svojoj građanskoj odgovornosti, o svojim pravima. Međutim, na koji način mogu učiti o svom angažmanu u društvu, ako im mi odrasli ne dajemo primjer? - postavio je pitanje Wigemark.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije