zastoj pregovora s FRONTEX-om

BiH jedina u regiji nije dio europske kolektivne sigurnosti

frontex
09.12.2023.
u 09:48

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regiji koja nije dio europske kolektivne sigurnosti. Neprihvaćanje Prijedloga odluke o formiranju tima za pregovore s FRONTEX-om za ministra sigurnosti BiH je licemjerstvo i neodgovorna politika bošnjačkih ministara koji, kako kaže, zaustavljaju europski put Bosne i Hercegovine.

"Oni nijedan primjer nečega što im se ne sviđa u prijedlogu teksta okvira za pregovore nisu službeno dostavili. Tekst je usavršen prije mjesec dana i prilikom usuglašavanja nazočili su i predstavnici institucija gdje sjede ljudi koji su nalogodavci i nadređeni koji glasaju protiv Frontexa", kaže ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, javlja BHRT.

Ministar za vanjske poslove BiH uvjeren je da će Bosna i Hercegovna do ožujka ispuniti potrebne uvjete za otvaranje pregvora za ulazak u Europsku uniju.

"Kada bismo spriječili pranje novca, sukob interesa, državnog koordinatora, ako riješimo FRONTEX, jedna je tu začkoljica tko kome može dati suglasnost. To je 4-5 stvari i ja sam optimist da možemo dobiti formalnu odluku o otvaranju pregovora", navodi ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

SNSD-ovi zastupnici u Parlamentu BiH su mišljenja da je prijedlog Sporazuma sa FRONTEX-om u skladu sa Ustavom i Daytonskim sporazumom. S druge strane, bošnjačkim ministrima i zastupnicima sporna je točka tri sporazuma o vidljivosti entiteta. HDZ-ov izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Zdenko Ćosić smatra kako ima prostora za deblokadu pregovora sa FRONTEX-om jer, kako kaže, nitko ne može samovoljno dati suglasnost u ime BiH ni na jednoj razini.

"Potpuno je jasno da u sektoru sigurnosti uvjerljivo najveću nadležnost imaju entiteti i u tom smislu je jasno da se MUP Republike Srpske mora pitati u segmentu koji je nadležnost MUP-a", kaže zamjenik predsjedatelja Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost PSBiH Radovan Kovačević.

"Uvjetno bi bilo davanje suglasnosti entiteta državi BiH, što ni ministrima a ni meni nije prihvatljivo za prihvaćanje takvog sporazuma, jer je riječ o sporazumu između država, a ne entiteta", kaže Nihad Omerović, zastupnik u ZD PSBiH (NiP).

Bosna i Heregovina može puno toga izgubiti ako se ne postigne dogovor za sporazum sa FRONTEX-om. Prije svega, sigurnosne strukture kada su u pitanju kontrole migranata, mišljenja su stručnjaci za sigurnost.

"To je pitanje koje bi profesionalno smanjilo izazove, rizike, prijetnje po sigurnost i stabilnost i osiguralo kontrolu cjelokupnog teritorija", navodi profesor na Fakultetu bazbjednosnih nauka Banja Luka Duško Vejinović.

"Njihova misija je primarno takva da zemlje koje su u ili izvan okvira Europske unije što bolje pripreme za takve vrste potencijalnog ugrožavanja sigurnosti. Tu imaju fondovi koji su spremni, kako za tehničku opremljenost tako i za edukacijski dio seminara", kaže stručnjak za sigurnost Nedžad Ahatović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?