UČENICIMA DRŽAVA OSIGURAVA NUŽNO

Borba protiv gladi i menstrualnog siromaštva u školama: Od drugog polugodišta kreću važne promjene

28.12.2022.
u 15:05

Sdeset kuna po učeniku osnovnih škola, kojima se treba osigurati jedan obrok u danu, i s milijun eura osiguranih u proračunu za nadolazeću godinu kojima se trebaju osigurati besplatne menstrualne potrepštine za učenice osnovnih i srednjih škola, Hrvatska 9. siječnja, kada počinje drugo polugodište, prvi put kreće u borbu protiv menstrualnog siromaštva i gladi među učenicima.

Još uvijek bez detalja

S motom i po uzoru na mnoge europske gradove Hrvatska konačno postavlja pravu ljestvicu među učenicima osnovnih i srednjih škola, doduše tek na glasne inicijative jer Vladu je na osiguranje obroka u školama pozvala Inicijativa “Pravo svakog djeteta na školski obrok” a za besplatne uloške za učenice svojim se amandmanom izborila saborska zastupnica Sabina Glasovac.

I dok su se oko besplatnog obroka već postavila jasna pravila u kojima Ministarstvo obrazovanja novac za obrok daje osnivačima škola, dakle jedinicama lokalne samouprave, a oni ga prosljeđuju školama koje zatim odlučuju kako će i koju vrstu obroka za djecu organizirati, vodeći računa o kapacitetima školskih kuhinja, dva tjedna prije početka drugog polugodišta jasna pravila ne postoje u distribuciji higijenskih potrepština za učenice svih škola. – Tek se treba vidjeti kako će se to organizirati. Slijedi sastanak Ministarstva obrazovanja i Ministarstva socijalne politike gdje će se vidjeti u kojem opsegu će se krenuti u realizaciju, što bi bilo tijekom sljedeće godine – poručio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs naglasivši pritom da bi se besplatni higijenski ulošci trebali distribuirati u otprilike dvije tisuće škola pa je pritom potrebno više organizacijskih priprema. Uostalom, ključnu ulogu u tome pothvatu preuzima Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na čijoj je poziciju u proračunu i raspoređeno milijun eura. Da bi dva ministarstva zajedno trebala surađivati u koordinaciji sa školama i sa socijalnim ustanovama kako bi osigurala i definirala jasnu distribuciju higijenskih potrepština učenicima, poručila je Vlada kada je i prihvatila amandman Sabine Glasovac. – Neka iskustva imamo iz vremena COVID-19, s testovima – pojasnio je možebitni model distrubucije ministar Fuchs. I dok je model osiguranja jednog obroka za sve učenike novost u smislu da obuhvaća baš svu djecu, osiguranje besplatnih higijenskih uložaka već je prisutno u nekim školama Hrvatske koji su se pobrinuli za svoje učenice. Takvi su primjeri u školama Varaždina, Rijeke, Karlovca, Jastrebarskog, kao i Samobora, koji je besplatne uloške osigurao za učenice viših razreda osnovnih škola. Pozitivni primjeri i prije Vladine odluke bili su i u srednjim školama Krapinsko-zagorske županije koja je higijenske potrepštine planirala proširiti na osnovne škole. Tim istim putem krenule su i Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska županija, a koliko je zapravo to pitanje ključno, svjedoči i podatak da su se u takve projekte uključila i sveučilišta i pojedini fakulteti. Naime, u studenom je studentski zbor Sveučilišta u Splitu pokrenuo projekt Zdravo sveučilište gdje je kroz program “Menstrualno zdravlje” osigurano 24.000 higijenskih uložaka. Još u svibnju svojim studenticama besplatne higijenske uloške osigurao je i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku.

Škotska prva

Sve te promjene u Hrvatskoj događaju se dvije godine nakon što je u Škotskoj izglasan zakonski akt kojim su se osigurali besplatni ulošci i tamponi svima, čime se Škotska na karti upisala kao prva država koja je povukla i zakonom definirala takav potez pritom ga pojasnivši kao temelj jednakosti i dostojanstva te otklanjanja financijske barijere. – Niti jedna učenica više ne smije doći u situaciju da izostaje iz škole u dane mjesečnice jer nema novca za uloške ili da umjesto njih koristi WC papir, papirnate maramice ili stare krpe – poručila je Glasovac kada je njezin prijedlog konačno uvršten u naš proračun za sljedeću godinu. I dok se čeka da dva ministarstva – ono obrazovanja i socijalne politike – konačno definiraju i predstave način na koji će se distribuirati higijenske potrepštine, već sada se zna da roditelji koji su plaćali prehranu učenicima mogu računati na manje troškove, a oni koji tu prehranu nisu niti mogli osigurati djeci ne moraju brinuti da će ih u školi zatražiti ikakav novac. Naime, roditelji čija djeca idu u boravak do sada su plaćali tri obroka koja učenici dobiju u školi, a ovom akcijom osiguravanja jednog besplatnog obroka za svu djecu s toga će se računa ukloniti jedan obrok koji sada ide na teret države. Umanjenje računa odnosit će se za iznos mliječnog obroka.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?