Blagdanski cvijet

Božićna zvijezda trajat će dugo uz nekoliko trikova

30.12.2015.
u 08:11

Uvene li biljka, za to su krivi propuh ili prehladna prostorija Želite li da vas ova predivna biljka razveseli i dogodine lijepim cvjetovima, obratite pozornost na stvari koje ona voli i koje joj smetaju

Želite li u božićnoj zvijezdi uživati što dulje, važno joj je posvetiti mnogo pažnje jer je riječ o osjetljivoj biljci. Božićna zvijezda ne podnosi temperature niže od 15 stupnjeva, a čak je i kratkotrajno izlaganje hladnoći može uništiti. Stoga ju je vrlo važno kupovati samo na mjestima na kojima se drži u zatvorenom prostoru. Najviše joj odgovara temperatura od 20 stupnjeva i svijetlo mjesto, ali ne i izravno sunce.

Dvadeset stupnjeva

Stoji li u mračnom i hladnom prostoru ili na propuhu, definitivno je osuđena na propast. Također, ne voli mjesta s toplim strujanjem zraka iz različitih klima uređaja. Lončić u kojem stoji potrebno je povremeno zarotirati kako bi biljka sa svih strana dobila ujednačenu količinu svjetlosti i ravnomjerno se razvila. I kod zalijevanja je potrebno biti oprezan - u tanjuriću ispod lončića ne smije ostati vode jer to šteti korijenu, koji je sklon truljenju. Mnogo bolje ju je zalijevati češće, u malim količinama nego obilato jednom na tjedan. Prilikom zalijevanja važno je paziti da ne smokrite crvene pricvjetne listove jer njima ne odgovara vlaga. Cvatnja biljke traje tako dugo dok ona na sebi ima crvene pricvjetne listove (brakteje). Nakon njihova opadanja božićnu zvijezdu treba ostaviti da miruje oko dva mjeseca na nešto nižoj temperaturi (12 - 16 stupnjeva) kako bi biljka mogla cvjetati i sljedeće zime. Tijekom razdoblja mirovanja biljku treba zalijevati oskudno, puštajući da se kompost gotovo isuši.

Nakon što joj otpadnu listovi (obično u ožujku), biljku treba orezati na 10 - 15 cm visine iznad korijenova čvora (mjesta grananja). U svibnju ili lipnju presadite božićnu zvijezdu u mješavinu zemlje za cvijeće, treseta i pijeska (u omjeru 3:1:1) te počnite obilnije zalijevati biljku. Kada noći zatople iznad 12ºC, možete ju držati i na balkonu ili terasi. Ključni dio održavanja božićne zvijezde nastupa na jesen. Da bi procvala, potrebno joj je 10 sati svjetlosti i 14 sati mraka. Stoga se početkom listopada božićna zvijezda stavlja u mračan prostor bez ikakvog izvora svjetlosti. Tijekom cijele godine ovu je sobnu biljku potrebno imati na oku i pratiti ima li kakvih promjena - ako listovi počnu žutjeti, otpadati i sušiti se, to je znak da je u prostoriji premračno, pretoplo ili presuho. Uvene li cijela biljka, za to je kriv propuh ili prehladna prostorija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije