Oprez za blagdane

Broj srčanih udara u vrijeme blagdana veći je za 30 posto

Woman with turkey garnished with potato and garnet dressed with Christmas hat on festive light background
25.12.2016.
u 07:00

Ovih dana uživamo u najljepšem razdoblju, ali i ono nosi niz negativnosti ako u njemu ne znamo pravilno uživati i opustiti se. Na stolovima brojnih kućanstava blagdanska trpeza je bogata. Ljudi uživaju u raznovrsnim jelima, alkoholnim i bezalkoholnim pićima.

Stoga nije iznenađenje što nutricionisti ovih dana upozoravaju građane na oprez prilikom konzumiranja hrane i pića i savjetuju im da to ne bude baš prekomjerno, a psiholozi savjetuju smanjenje stresa s obzirom na to da su istraživanja pokazala kako blagdanske gužve, one u kupnji, ali i one u prometu, uzrokuju stres kod ljudi,  piše Večernji list BiH.

Ovih dana razgovarali smo s voditeljicom Klinike za unutarnje bolesti SKB-a Mostar prof. dr. sc. Monikom Tomić.

Povećana opasnost

Cijenjena stručnjakinja u svome poslu ispričala nam je na što treba obratiti pozornost u vremenu blagdana. - U vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana raste konzumacija hrane, alkohola, a pojačan je i fizički i emocionalni stres. Sve to doprinosi povećanoj opasnosti od srčanih tegoba, a istraživanja pokazuju i povećan broj srčanih udara za čak 30 posto u odnosu na ostatak godine. Tijekom blagdana povećana je konzumacija masne hrane, koja sadrži i veću količinu soli, te unos takve hrane povisuje krvni tlak i razinu kolesterola, a povećani unos alkohola također je poznat uzročnik nastanka raznih srčanih aritmija, kao i utjecaja na krvni tlak, čak i kod osoba koje imaju zdravo srce. Mislim da se o zdravlju trebamo brinuti svakodnevno, a za Božić možemo sebi dati malo oduška i “opustiti se”, istaknula je stručnjakinja prof. dr. sc. Monika Tomić. Također, naglasila je da je proteklih godina u Klinici za unutarnje bolesti zabilježen povećan broj pacijenata, ali ne u božićnom razdoblju nego u noći dočeka Nove godine, kao i nekoliko dana nakon toga.

Rješavanje kilograma

Što se tiče rješavanja viška kilograma nakon novogodišnje noći, stručnjaci preporučuju različite načine mršavljenja i vraćanja organizma u formu.

Osim tjelovježbi, savjetuju zdravu prehranu koja bi uključivala hranu s manje kalorija, a od tekućine različite čajeve, a najviše se savjetuje zeleni.

Na prvom mjestu je, kad je tekućina u pitanju, naravno, voda. Savjetuje se i više sna nego inače. Tijekom detoksikacije preporučljivo je jesti jednostavno pripremljenu hranu: sirovo voće i povrće, sokove od voća i povrća, tople povrtne juhe, povrće kuhano na pari i slična zdrava jela...•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije