Marko Džoić:

Broj studentskih projekata svake godine raste za 30 posto

VL
Autor
Željko Andrijanić
19.01.2018.
u 14:30

Nedavno je održana tribina za studente Sveučilišta u Mostaru pod nazivom “Gdje će ići mojih 10 KM?”. Predsjednik Studentskog zbora u Mostaru Marko Džoić za Večernji list govori što se radilo tijekom prošle godine, kao i o konkretnim brojkama koje pokazuju kako broj projekata raste i do 30 posto iz godine u godinu. Plan je za projekte ove godine dodijeli 63 tisuće KM.

Večernji list BiH: “Gdje je mojih 10 KM?”, pitali su se studenti, pa što predsjednik kaže? Što se događalo na posljednjoj javnoj tribini?

- Na javnoj tribini pod nazivom “Gdje će ići mojih 10 KM?” i ove smo godine studentima pokazali stanje računa i broj studenata koji su uplatili navedenu svotu novca, a uz to, dobili su uvid u sve što smo financirali tijekom protekle akademske godine, koliko je ukupno novca potrošeno, ali i ušteđeno za buduće projekte. Također smo predstavili plan za novi proračun i program aktivnosti tijekom ove akademske godine. Na našoj stranici na Facebooku emitirali smo prijenos uživo za studente koji nisu bili u mogućnosti nazočiti tribini kako bismo mogli vidjeti i njihova pitanja, ideje i prijedloge. Na taj način svaki student može pomoći u našem radu, a mi ćemo se truditi studentski život učiniti što boljim i zanimljivijim. Videoprijenos se i dalje može pronaći na našoj stranici “Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru” za sve koji žele pogledati. Iznimno mi je zadovoljstvo činjenica što su se studenti složili s proračunom koji ćemo usvojiti na našoj III. radnoj sjednici i poslati na Senat na konačno usvajanje. Realizaciju proračuna studenti će moći pratiti na našoj službenoj web-stranici www.studentskizbor.ba.

Večernji list BiH: Studentski zbor održao je niz aktivnosti i u vašem i u ranijim mandatima, no stječe se ponekad dojam kako je povremeno bio dosta udaljen od studenata. Na koji način to mijenjate?

- Studentski se zbor u svom radu trudi što više približiti studentima i njihovim potrebama. Podržavamo njihove projekte i podupiremo ih financijski. Odmah na početku ove godine uspjeli smo povećati proračun za 35 tisuća KM, od čega će većina novca biti preusmjerena na studentske projekte. Kao rezultat toga, broj projekata iz godine u godinu raste za 30%. Ove godine planiramo podijeliti minimalno 63 tisuće KM u tu svrhu, a moći će se prijaviti svi zainteresirani studenti Sveučilišta u Mostaru. Osim toga, aktivnosti vezane uz kulturu, edukaciju i sport proširili smo na cijelu godinu. Povećavamo i broj tečajeva kako bi svaki student pronašao nešto što mu odgovara. Posebno bih izdvojio jedan od važnijih projekata - “Studenti za HNK, HNK za studente” koji smo, u suradnji s HNK Mostar, nastavili i ove godine kako bi studenti razvili ljubav prema kazalištu. Ulaznice za svaku repertoarsku predstavu u HNK su besplatne i mogu se preuzeti radnim danima u našem uredu. Projekt se za sada odvija jako dobro, zainteresiranost je sve veća i uvjereni smo kako ćemo do kraja godine podijeliti oko 12 tisuća vaučera. Ubrzo pokrećemo i Sveučilišnu malonogometnu ligu, kao i stavljanje u funkciju igrališta koji se nalazi u kampusu. Imamo niz različitih aktivnosti, a ako se studenti ne pronalaze u njima, uvijek mogu predložiti projekt i dobiti financijska sredstva za njegovu realizaciju.

Večernji list BiH: U razgovoru sa studentima, što ih najviše muči?

- Najveći problem studenata predstavljaju veliki troškovi studiranja. Zajedno s novom upravom Sveučilišta u Mostaru radimo i na tom problemu te sam uvjeren kako ćemo ga u razdoblju pred nama riješiti. U planu je i novi pravilnik koji bi omogućio da svake godine nekoliko studenata slabijeg socijalnog stanja dobije novčanu pomoć od Studentskog zbora, a svakodnevno se trudimo objavljivati natječaje za razne stipendije, kao i ponude za studentske poslove kako bismo svima maksimalno olakšali studiranje. Uvijek ima nekih manjih problema u radu, ali trudimo se svaki riješiti i za sada nam uspješno ide.

Večernji list BiH: Koja je vaša poruka studentima Sveučilišta u Mostaru?

- Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru je tu zbog studenata, a upravo su oni svi Studentski zbor. Ako postoji problem, mogu nam se slobodno obratiti i mi ćemo se potruditi pomoći im u njegovu rješavanju. Također, ako imaju bilo kakvo pitanje, savjet, ideju ili kritiku, stojimo im na raspolaganju svakodnevno.

Ovim putem želio bih pozvati sve studente da pišu projekte, prijave se na jedan od tečajeva i dolaze na aktivnosti Studentskoga zbora. Na taj način mogu dodatno obogatiti sebe i kvalitetno uložiti svoje vrijeme u studentski aktivizam koji će im se prilikom prijavljivanja za posao u budućnosti zasigurno isplatiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?