Odjeci susreta u Bruxellesu, unatoč kritikama poteza RS-a, ipak zrače optimizmom

Čović: BiH može otvoriti pregovore s EU do kraja 2023.

21.07.2023.
u 17:45

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je u petak kako se politička kriza može nadići angažiranjem na reformama vezanim uz europski put, što uključuje i izborne reforme, a ova zemlja do kraja godine može dobiti pozivnicu za otvaranje pregovora s Europskom unijom, piše Večernji list BiH. Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je kako je sada ključno ispuniti očekivanja europskih dužnosnika i donijeti niz reformskih zakona, čime bi došlo i do deeskalacije krize. Za sljedeći tjedan najavio je održavanje niza sastanaka vladajućih stranaka i međunarodnih dužnosnika.

Vijeće ministara ključno

- Moramo omogućiti da Vijeće ministara normalno funkcionira i donosi sve odluke koje smo najavljivali za srpanj. To bi značilo sve one zakone, prije svega s područja prava, te o sukobu interesa i VSTV-u, Zakon o sudovima, kako bi se našli u proceduri, jer imamo i sjednicu Parlamenta zakazanu za ponedjeljak i utorak. Naravno da se treba imenovati ministar financija, tako da s te strane malo relaksiramo odnos koji se narušio nakon mjesec dana našeg nefunkcioniranja na ne baš najbolji način - rekao je čelnik HDZ-a BiH. Ovoga tjedna u Bruxellesu održan je sastanak Vijeća Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na visokoj razini kojim su predsjedali potpredsjednik Europske komisije i visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell i predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto, no na kraju nije usvojena zajednička izjava. - To se jednim dijelom osjetilo i u Bruxellesu, ali veseli me da je naša predsjedateljica Vijeća ministara svojom proaktivnošću do kraja pridobila partnere iz Europske unije s kojima je razgovarala upravo na ovome tragu. A to je da nastavimo proaktivno, jer je evidentno, bez želje da dajemo sebi neku snagu koju možda i nemamo formalno, ustavno i zbog naše brojnosti, predvoditi sve te europske i sve druge integracijske procese te stabilizirati BiH. Ja ću to nastaviti raditi tako, vjerujući da će zajednički sastanak lidera, koji će biti početkom idućeg tjedna, dati vrlo precizan odgovor na ovo pitanje. Mi želimo s listopadom završiti glavninu stvari iz paketa od 31 aktivnosti koju smo s povjerenikom Varhelyijem dogovarali kad je bio ovdje. Tu će biti svakako Izborni zakon i to će svakako biti Ustavni sud - istaknuo je čelnik HDZ-a BiH. On vjeruje da je moguće deeskalirati političku krizu nastalu u BiH te je najavio snažno angažiranje hrvatske strane. - Čini mi se da imamo dovoljno energije kako bismo iskoristili ovo vrijeme ispred sebe da se izvučemo iz krize u koju umalo nismo upali. Mislim da se to može uraditi. Bit će različitih iskušenja jer nisu sa scene otišli svi oni koji nastoje ovu krizu produbiti. Nama je zadaća sada, i ja drugog puta ne vidim, stabilizirati sigurnosni i pravni okvir, što je najvažnije, kako nitko ovdje više ne bi zveckao oružjem. Svako pitanje može se riješiti političkim dogovorom, a zamolit ću sve kolege da ne koriste teške riječi. Na taj način možemo dati prigodu za dogovor - dodao je. Posljednjih mjesec dana odnosi vladajućih stranaka na državnoj razini poremećeni su nakon poteza entitetskih vlasti iz Republike Srpske kojima su se osporavale državne institucije, a u međuvremenu su se tenzije dodatno podgrijavale oštrijim tonovima izjava bošnjačkih i srpskih dužnosnika. Upitan koliko je realno da Europska unija do kraja godine pošalje BiH pozivnicu za otvaranje pregovora, Čović je rekao da sve to ovisi samo o BiH.

Geostrateški ambijent

- Ako uspijemo provesti kroz proceduru Vijeća ministara sve ove zakone koji su vezani uz srpanj, onda ne vidim ni jednog razloga da ocjena Europske komisije za BiH, koja će stići u listopadu, ne bude pozitivna. Mi trebamo iskoristiti i vremenski okvir. Izbori za Europski parlament su u lipnju sljedeće godine. Nije slučajno produljen mandat voditelju Izaslanstva EU u BiH gospodinu Sattleru za godinu dana. Mislim da zajedničkom koordinacijom možemo doći do toga. Opet je do nas. To smo mogli završiti i prije pet godina. Danas su nam vrata nešto intenzivnije otvorena nego tada i s puno više razumijevanja. Većini europskih dužnosnika stalo je da se napravi taj iskorak u BiH. I gospodinu Borrellu, zatim povjereniku za proširenje te svim sugovornicima s kojima se susrela predsjedateljica Vijeća ministara. Vjerujem čak da većinu ovih stvari možemo potkraj idućeg tjedna završiti. Budemo li mi pozitivni, siguran sam da reakcija iz Bruxellesa neće izostati te da će biti pozitivna zbog čitavog geostrateškog ambijenta. Mi ovaj iskorak moramo napraviti - istaknuo je čelnik HDZ-a BiH. Izrazio je očekivanje da će se sljedećeg tjedna izabrati nova Vlada u Hercegovačko-neretvanskoj županiji te je najavio potporu Posavskoj županiji i drugim sredinama pogođenim olujnim nevremenom ovoga tjedna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?