Čović - Plenković

Ne treba izgubiti vjeru, moramo naći načina kako preživjeti u BiH

05.12.2017.
u 11:31

Ono što nama treba je mir na ovom prostoru, a moramo ohrabriti sve one koji zbog ovakvih presuda mogu biti dovedeni u napast, izjavio je Čović.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH nakon sastanaka s braniteljskim udruženjima, predstavnicima hrvatskih političkih opcija u BiH i premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem kazao je da su razgovori donijeli ohrabrenje hrvatskom narodu u BiH.

"Svi razgovori vežu se za presudu Haaškog suda vezanu za našu šestorku. Ovi razgovori su ohrabrenje u BiH, da ne treba izgubiti vjeru, da moramo naći načina kako preživjeti BiH, graditi našu poziciju u BiH i zadržati poziciju jednakopravnog naroda. Imamo potporu vlasti Republike Hrvatske i to se kroz ove razgovore moglo iščitati", naveo je Čović, prenosi N1. 

"Ne želimo svoj narod staviti u funkciju nekoga tko ima odgovornost kao narod. Mislim da smo jednim dijelom uspjeli, nismo nasjeli na mnoštvo provokacija preko elektronskih medija, medija općenito i društvenih medija gdje se vodio rat. Ono što nama treba je mir na ovom prostoru, a moramo ohrabriti sve one koji zbog ovakvih presuda mogu biti dovedeni u napast", izjavio je Čović.

On je kazao da se presuda u Haagu najviše odnosila na odnos Bošnjaka i Hrvata.

"Vraća nas u povijest, koju ne želimo da se ponovi", naveo je Čović.

"Iskazano je opredjeljenje da HNS dobije na težni, da pokažemo zajedništvo u BiH kada je u pitanju skora budućnost. Više smo pričali o budućnosti, nego o prošlosti", naveo je Čović.

Na sastanku s predstavnicima hrvatskih stranaka u BiH, istaknuo je Čović, razgovaralo se i o izbornom zakonu, EU integracijama BiH kao i osnaženju prostora gdje žive Hrvati, kako bi se spriječio odlazak hrvatske mladosti iz BiH.

"Moram se zahvaliti gospodinu Plenkoviću, ne trebamo biti u napasti, moramo znati što moramo cijeniti od europskih vrijednosti - i zaštiti svoj narod", kazao je Čović. 

Kako javlja N1, Čović je pozvao danas sve logoraše, bez obzira u čijem su logoru bili u BiH, da tuže Bosnu i Hercegovinu.

Na novinarsko pitanje kako komentira najave da bi mogle uslijediti tužbe protiv Hrvatske nakon presude u slučaju Prlić i ostali, Čović je kazao da će "spekulacija biti, kao i alata za stvaranje nereda u BiH."

"Javno pozivam sve logoraše u BiH, bez obzira čijem logoru su bili, da tuže BiH jer sve što se događalo u BiH je ugrađeno u BiH koju prepoznajemo kao Daytonsku BiH. To se odnosi na sve logoraše Bošnjake, na sve logoraše Hrvate i na sve logoraše Srbe. BiH treba pronaći način kako pomoći tim ljudima", izjavio je Čović.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković na isto pitanje je odgovorio: "Ovo nije bila presuda za odgovornost država nego pojedinaca. Ne vidim pravni temelj za takve procese."

Komentara 3

BR
brodarevac
13:42 05.12.2017.

Plenković rekao da ovo nije presuda hrvatskom narodu Čović rekao da je presuda hrvatskom narodu koji laže pitanje za Milion eura. Zatim koga treba da tuže zarobljenici po Senki nožici mogu tužiti HDZBiH HDZ ili Hrvatsku ko opet ovdje laže naš slavni europejac.

BR
brodarevac
15:23 05.12.2017.

Čoviću svak bi volio da preživljava kao ti čak i pravi evroplanji.

US
una-sana
10:20 06.12.2017.

Plenkovicu odmakni se od tog hostaplera dok jos nije kasno..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?