Hrvati traže rješenje

DF i SDP blokiraju imenovanje Komisije i milijunske investicije u Federaciji BiH

27.08.2021.
u 21:55

Istina je da postoje političke stranke, odnosno njihovi izaslanici u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH koji u ovih 20 mjeseci na različite načine blokiraju imenovanje članova Komisije za vrijednosne papire, kaže nam Tomislav Martinović

Tko u Federaciji BiH zbog neimenovanja članova Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH blokira investicije u ovom entitetu? Prema procjenama Udruge poslodavaca u Federaciji BiH, u pitanju su investicije vrijedne više od 100 milijuna maraka, a koje se zbog blokade rada Komisije od jeseni 2019. godine preusmjeravaju na druga područja, od Republike Srpske do zemalja okruženja, piše Večernji list BiH. 

Traje već 20 mjeseci

Budući da je članove KVP-a FBiH na sjednici održanoj početkom srpnja potvrdio Zastupnički dom, na potezu je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH koji oporbene stranke i mnogi mediji označavaju glavnim krivcem za blokadu rada KVP-a, a samim time i blokadu milijunskih investicija.

- Istina je da postoje političke stranke, odnosno njihovi izaslanici u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH koji u ovih 20 mjeseci na različite načine blokiraju imenovanje članova Komisije za vrijednosne papire. Sasvim konkretno, u pitanju su DF i SDP. Ali, također je istina i da postoje odgovorni izaslanici koji cijelo vrijeme tragaju za rješenjima kojima bismo prevladali blokade, odnosno deblokirali rad Komisije i otvorili put investicijama - kaže nam Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. U nastavku sjednice tog doma, koji će se održati početkom rujna, izaslanici će se, uz ostalo, izjasniti i o prijedlogu predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH o imenovanju članova KVP-a FBiH. Prema ovom prijedlogu, dužnosti članova KVP-a zbog isteka mandata razrješuju se Hasan Ćelam, predsjednik, i Matej Živković, član Komisije, dok se za nove članove predlažu Adnan Zukić, predsjednik, Matej Živković, zamjenik predsjednika, te članovi Predrag Mlađen, Esad Dželilović i Romeo Zelenika. Članovi KVP-a imenuju se na petogodišnji mandat, navedeno je o odluci koja je Parlamentu Federacije BiH dostavljena krajem svibnja na traženje predsjedatelja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH radi prevladavanja blokada kojima su prijetili izaslanici u Klubu srpskog naroda. - Moram kazati kako je bilo više pokušaja da se potpuno blokira imenovanje članova KVP-a. Prije svega, izaslanici u Klubu Srba koji dolaze iz SDP-a, nezadovoljni nezastupljenošću predstavnika srpskog naroda, najavljivali su posezanje za mehanizmom vitalnog nacionalnog interesa, što bi značilo dugoročno blokiranje procesa imenovanja. To je bio glavni razlog zbog kojeg sam povukao odluku u imenovanju i tražio da nam se dostavi novi prijedlog. Također, imali smo i pokušaj imenovanja privremene Komisije, koji je povučen na prijedlog izaslanika DF-a, stranke kojoj pripada i dopredsjednik Federacije BiH Milan Dunović. Za razliku od Kluba Srba, Dunović je tvrdio kako Zakonom o KVP-u nije definirana nacionalna pripadnost članova, unoseći dodatnu konfuziju. Sve smo to prevladali novim prijedlogom o kojem će se izaslanici imati priliku izjasniti početkom rujna u nastavku sjednice koja je s radom počela u srpnju - objasnio je predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović kronologiju blokada imenovanja KVP-a, a samim time i investicija u FBiH za koje odgovornost snose oporbene stranke koje račun pokušavaju ispostaviti vladajućima.

Tko želi, a tko blokira

Iz Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH, u kojemu HDZ BiH ima većinu, nedavno su poručili kako će ovaj Klub podržati imenovanje KVP-a FBiH, odnosno da je njihova potpora deblokadi rada ove Komisije od samog početka neupitna. - Klub Hrvata i ja, kao predsjedatelj Doma naroda, po ovom pitanju cijelo smo vrijeme angažirani na traženju rješenja i načinu prevladavanja blokada. U tim nastojanjima došli smo do samog kraja, a nastavak sjednice i izjašnjenje o odluci o imenovanju članova potvrdit će tko želi i dalje blokirati rad ove Komisije, a tko otvoriti put investicijama te pomoći oporavku ekonomije u Federaciji BiH - zaključuje Martinović. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?