Proces kojim BiH želi ojačati svoj investicijski potencijal

Digitalizacija donosi nova radna mjesta, u jednom gradu obrt će se moći registrirati za 24 sata

online
13.11.2023.
u 07:00

Tematika digitalizacije visoko je na listi prioriteta novih vlasti na svim razinama, ali i proces koji je usko vezan uz europski put Bosne i Hercegovine, kao i preobrazbu društva u cjelini

Digitalizacija se, kao složen, ali nužan proces koji će donijeti korjenite promjene u svim sferama društvenog, ali i gospodarskog života, s osobitom pozornošću promatra u poslovnoj zajednici u BiH koja računa na značajno ubrzanje vremena, ali i smanjenje birokratskih procedura za realizaciju poslovnih ideja, piše Večernji list BiH.

Ovih dana iz središnje Bosne stižu ohrabrujuće informacije koje govore o iskoraku potrebnom za ubrzanje procedura, a prema svemu sudeći, ova će općina biti prva lokalna zajednica u BiH koja će omogućiti registraciju obrta za 24 sata, i to putem interneta.

Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar, objavio je nedavno na Facebooku kako će Travnik uskoro postati prvi "Digital Tax-Free City" u BiH, objasnivši kako je na konferenciji za novinare predstavljen projekt "Travnik - Digital Tax-Free City (DTC)" koji će transformirati Travnik u digitalnu naprednu oazu, u čemu je, kako je naveo, sudjelovao s timom iz Općine u funkciji savjetnika - volontera načelnika općine Travnik.

- Koncept "DTC" postaje javno dostupan od 15. studenoga omogućavajući građanima besplatnu registraciju obrta digitalnim putem, što će ubrzati lokalni ekonomski razvoj. Plan je da, nakon podnošenja zahtjeva za registraciju, građanin dobije odluku za jedan dan - naveo je Hadžić. Očekivanja su kako će ovaj potez imati značajne refleksije i na druge lokalne zajednice u BiH koje će kreirati svoja rješenja kojima će olakšavati procedure koje se odnose na procese registracije obrta.

Preobrazba

U Travniku je, podsjećamo, nedavno označen službeni početak rada integriranog online sustava za registraciju poslovnih subjekata u FBiH, i to u Općinskom sudu u Travniku, prvom u Federaciji koji je počeo s primjenom ovog digitalnog rješenja. Vedran Škobić, federalni ministar pravosuđa, ocijenio je nakon prezentacije kako je digitalizacija prijeko potrebna svim sferama života u BiH.

- Mislim da je ovo jako važan korak. Možda za početak mali, ali važan kad su u pitanju smjerovi BiH prema pristupanju EU. Upravo je ovakav pristup, koji omogućava transparentnost i lakši pristup građanima i gospodarstvenicima, zaista jedan korak prema Uniji - rekao je Škobić. Tematika digitalizacije visoko je na listi prioriteta novih vlasti na svim razinama, ali i proces koji je usko vezan uz europski put Bosne i Hercegovine, kao i preobrazbu društva u cjelini.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto izjavila je nedavno na otvaranju 6. digitalnog summita zapadnog Balkana u Sarajevu kako digitalne tehnologije imaju potencijal donijeti promjene u naše društvo, one nam pružaju priliku poboljšati obrazovanje, zdravstvo, komunikaciju i infrastrukturu te potiču inovacije i otvaraju nova radna mjesta.

Tržište za ulaganje

A pitanje digitalizacije u pogledu ubrzanja ekonomskih procesa svakako treba promatrati i kroz izraženu potrebu za ojačavanje gospodarske aktivnosti kao način borbe protiv recesijskih kretanja koja će svakako biti obilježje borbe protiv inflacije. Drugim riječima, kako bi podignula svoj investicijski potencijal, BiH, odnosno njezine razine vlasti, moraju poboljšati poslovnu klimu smanjujući vrijeme za registraciju biznisa, odnosno ukidajući birokratske prepreke koje su jedan od glavnih kočničara snažnijeg investicijskog ciklusa. Za to se vrijeme na lokalnim razinama provode hvalevrijedni procesi koji idu upravo u smjeru privlačenja novih investicija. Primjerice, u Žepču su u poslovnoj zoni Polje oslobodili poduzetnike 75 posto rente za proizvodne pogone, dok u ostalim zonama oslobađanje od rente ovisi o broju zaposlenih. U Posušju pak sufinanciraju troškove osnivanja i registracije poduzetnika - početnika u gospodarstvu te i time doprinose poboljšanju ukupne poslovne klime. Za očekivati je kako će proces digitalizacije u dodatnoj mjeri ojačati privlačnost lokalnih zajednica u BiH, šaljući time i sliku o nekoj pozitivnijoj Bosni i Hercegovini, državi koja ima potencijala biti nova destinacija za kapital sa Zapada koji, uslijed brojnih izazova, traži sebi geografski bliža područja. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije