Sveučilište u Mostaru

Digitalna transformacija društva i uloga obrazovanja tema Drugog sveučilišnog gospodarskog foruma

09.04.2019.
u 16:15

Drugi sveučilišni gospodarski forum bit će održan sutra u sklopu međunarodne konferencije “Gospodarstvo - ključni čimbenik razvoja društva” pod visokim pokroviteljstvom akademika dr. Dragana Čovića.

Tema Sveučilišnog foruma koji će biti održan na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2019. je “Digitalna transformacija društva - uloga obrazovanja”, a predviđen je kao prvi panel konferencije. Sudjelovat će osobe iz gospodarstva, javne uprave, sveučilišta i drugih institucija kojima je digitalna transformacija iznimno važna za rast i razvoj.

Strateška aktivnost

“Želimo vidjeti koji su najveći standardi u visokom obrazovanju kada je u pitanju IT i koje su to mogućnosti”, ističe rektor dr. Tomić. “Zajedno sa svojim partnerima na ovaj način Mostar pozicioniramo kao IT središte u ovom dijelu Europe. Imamo za to potencijala, a imamo i odlučnosti što će rezultirati pozicioniranjem informacijskih tehnologija kao jednom od naših strateških aktivnosti u radu i razvoju sveučilišta budućnosti”, navodi dr. Tomić.

Naglasak konferencije bit će proces digitalne transformacije u Švicarskoj kao jednoj od najrazvijenijih zemlja na svijetu. Primjerice, u kojim industrijskim granama su najuočljivije promjene i pozitivni rezultati primjenom novih biznis-modela digitalne transformacije te upoznavanje o procesu integracije digitalne transformacije u sve pore švicarskog društva.

Voditelj Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru (SUMIT) dr. Tomislav Volarić objašnjava kako su neke od tema tehnologije e-obrazovanja i njihov utjecaj na poučavanje, budućnost poslovanja i obrazovanja, pregled e-infrastruktura u Republici Hrvatskoj, ostalim zemljama Europske unije i Švicarskoj te akademska zajednica kao ključni čimbenik razvoja IT industrije u Bosni i Hercegovini. “Naši partneri CARNET i SRCE su primjeri dobre prakse i iskustva s e-školama. Konferencija je izuzetno značajna i za studente jer Sveučilište u Mostaru ide na strateški projekt ‘Elektronički identitet’ kojim će svaki student dobiti digitalni identitet i moći koristiti minimalno 50 e-usluga”, rekao je Volarić.

Uloga SUMIT-a

Organizatori konferencije su Sveučilište u Mostaru, Forum Jadransko-jonske gospodarske komore, Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine i Forum jadransko-jonskih gradova.

Inače, na Sveučilištu u Mostaru već je utemeljen Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru (SUMIT) čija je zadaća potpuna digitalizacija obrazovanja, pokretanje e-učenja, razvijanje aplikacije za potrebe Sveučilišta, jačanje ljudskih resursa za rad na IT infrastrukturi, pomaganje osnovnom i srednjem obrazovanju kroz besplatne radionice…•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije