direktor “Autoceste FBiH”

Dionica Mostar sjever - Mostar jug mogla bi iznositi oko 190 milijuna eura

izgradnja
21.12.2019.
u 21:00

Ne zna se što je zahtjevnije, tunel Prenj od deset kilometara ili ova dionica Mostar sjever - Mostar jug od 15 kilometara, koja ima mnogo tunela i mostova, te je za ugovaranje i izvođenje dosta zahtjevna, rekao je Terzić

U narednih godinu dana “Autoceste FBiH” zajedno s ekspertima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) provest će natječajnu proceduru za gradnju najvažnijeg objekta na Koridoru Vc - tunela Prenj. Kazao je ovo u intervjuu za Dnevni avaz Adnan Terzić, direktor JP “Autoceste FBiH”.

Kako je planirano, ovaj tunel gradit će se šest godina, što znači da će za sedam godina biti spojen Koridor prema moru i prema sjeveru. EBRD je objavio kako je počeo izbor izvođača radova, što je prva faza, koja će trajati 45 dana. 

- EBRD je objavio da je započeo s izborom izvođača radova, to je prva faza, najava objavljivanja, i ona traje 45 dana, s obzirom na to da se radi o zahtjevnom projektu. Ne zna se što je zahtjevnije, tunel Prenj od deset kilometara ili ova dionica Mostar sjever - Mostar jug od 15 kilometara, koja ima mnogo tunela i mostova, te je za ugovaranje i izvođenje dosta zahtjevna, rekao je Terzić.

- Radimo obje dionice paralelno s jednim timom eksperata koje su “Autoceste FBiH” uzele iz regije, ali i Ezurope i EBRD-a. Imamo namjeru promijeniti procedure. Obično ide predkvalifikacija, pa onda zahtjev za financijsku ponudu. Sada ćemo imati nešto intenzivniji razgovor s potencijalnim izvođačima na prijedlog EBRD-a, da ispitamo tržište kako bismo vidjeli jesmo li se dovoljno pripremili za tako zahtjevan projekt, koje reference da tražimo u natječajnoj proceduri, jer može nam se dogoditi da, ako ne budemo oprezni, raspišemo natječaj na koji se nitko neće javiti. Tako da zbilja već dvije godine pripremamo i jedan i drugi projekt – rekao je Terzić.

Komentirajući koliko su posla do sada uradili kada je riječ o dionici Koridora Vc koja se proteže od Ovčara, preko Konjica, do Mostara, uključujući i tunel Prenj, Terzić kaže kako za tunel Prenj imaju više od 1.300 stranica raznih studija bez kojih se to ne može uraditi. 

- Za Mostar sjever – Mostar jug imamo jedan glavni projekt za koji smatramo da se treba optimizirati i prilagoditi kapacitetima izvođača kako bismo sve to mogli napraviti u rokovima i sa što manje novca, tvrdi Terzić. 

- Sada je procjena da bi Mostar sjever - Mostar jug mogao iznositi oko 190 milijuna eura. To ovisi od optimizacije i prilagode potencijalnom izvođaču. Mi imamo neku radnu verziju prijedloga EBRD-a na 240 milijuna eura da bismo mogli osigurati kreditnih sredstava. U principu, sredstva su osigurana, samo što su neki u fazi razgovora s vladama, pojasnio je Terzić. 

- Financijske institucije uglavnom su se opredijelile da zatvorimo cijelu konstrukciju onoga što planiramo uraditi. A imamo namjeru uraditi sve, osim u ovoj sada fazi od Ovčara do Bradine, s obzirom na to da je dosta zahtjevno financijski, više od 240 milijuna su proračuni da bi to moglo iznositi, a imamo tamo tri trake, pa ćemo sačekati da se nešto od ovih kredita vrati, pa da uradimo onda i taj dio. Prema sjeveru, do ulaska u Republiku Srpsku, zaključno s Bijačom, imamo financijsku konstrukciju zatvorenu, rekao je Terzić. 

Komentirajući tvrdnje da će kredite vraćati i naši unuci, Terzić ističe kako su to paušalne ocjene onih koji pokušavaju privući političku pažnju.

- To apsolutno nije točno. Oni uspoređuju stvari, govore da mi radimo najskuplje dionice u Europi, a dionice koje se sada dodjeljuju u regiji dosta su skuplje, istaknuo je i dodao kako  "mi gradimo najjeftinije kilometre ceste, ali, naravno, ako su uvjeti takvi da nema objekata i tunela". 

- Ako nisu takvi uvjeti, onda se moraju tako i promatrati stvari. Mi imamo trasu dodijeljenu Kinezima koja je oko šest milijuna eura, ali unutra imate tunel od kilometar i 200 metara i nekoliko mostova, pojasnio je. 

Prilikom projektiranja i građenja tunela Prenj i dionice Mostar sjever - Mostar jug predložena je odredba da minimalno 40 posto ugovorene vrijednosti projekta bude realizirano putem domaćih tvrtki. 

Terzić ističe kako su domaće tvrtke angažirane, ovisi od njihovog potencijala, davanja garancija. 

- Tu bi mogla malo poraditi i Vlada FBiH zajedno s Agencijom za bankarstvo da se te mjere koje se odnose na jamstva za dobro izvršenje posla malo prilagode, da se ljudi mogu pojaviti i dobiti na natječaju, jer oni sigurno mogu uraditi posao. Sada je pitanje samo ambijenta u kojem pokušavaju doći do jamstva, bez kojih se ne mogu prijaviti na natječaj. Autoput je moja jedina briga, nitko i ništa nas neće zaustaviti u gradnji, tvrdi Terzić. 

Dodao je i kako bi Autoceste FBiH ove godine od cestarina trebali imati oko 180 milijuna maraka.

Prema njegovim riječima, u Bosni i Hercegovini trenutno je 98 kilometara autoputa u funkciji, a radi se sada još 36 kilometara. 

- Do travnja ćemo dodijeliti još 14 kilometara i s ovih 51 imat ćemo u radu onoliko kilometara koliko se trenutno koristi, rekao je Terzić za Avaz. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije