burne reakcije

Dodikove nove prijetnje odcjepljenjem: Politička trgovina ili stvarna opasnost?

Milorad Dodik
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
28.12.2023.
u 21:28

Dodikov istup, političari iz Federacije Bosne i Hercegovine ocjenjuju opasnim, nepotrebnim i politikanskim.

Ne stišavaju se reakcije na izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je najavio mogućnost odcjepljenja, ako visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametne odluku o državnoj imovini. Dok jedni smatraju da je posrijedi trgovina s međunarodnom zajednicom, drugi u tome vide dodatno usložnjavanje političke situacije u državi.

Gostujući u emisiji Telering, Milorad Dodik je rekao kako ima prijatelje u svijetu koji će spriječiti međunarodnu vojnu intervenciju u slučaju da Republika Srpska proglasi odcjepljenje od Bosne i Hercegovine. Dodik je zaprijetio secesijom ako visoki predstavnik nametne zakon o državnoj imovini.

"To je trenutak u kojemu se gasi Republika Srpska i Republika Srpska je spremna toga dana donijeti odluku o svojoj neovisnosti. Mi smo odlučni da to uradimo bez ijednog ispaljenog metka.", rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je iznio detaljan plan secesije, navodeći kako Republika Srpska neće sprečavati prolazak kroz svoj teritorij, odnosno uspostaviti "tvrdu" granicu prema Federaciji Bosne i Hercegovini, te da ne očekuje napade na RS. Njegov stranački kolega i donedavni savjetnik tvrdi suprotno, prenosi BHRT

"Republika Srpska nema nikakvih planova o secesiji, o separatizmu bilo čemu drugom. Ima planove kako zaštiti ustavnu poziciju Republike Srpske.", navodi izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ratko Kovačević.

Ovakav Dodikov istup, političari iz Federacije Bosne i Hercegovine ocjenjuju opasnim, nepotrebnim i politikanskim.

“Bosna i Hercegovina sada ima svoje institucije koje su spremne reagirati na bilo kakvu opasnost koja prijeti suverenitetu Bosne i Hercegovine.", kaže zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemal Ademović.

"Svatko na svoj način neka tumači opasnosti odluka, na nama je da činimo sve da ova država funkcionira.", rekao je zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović.

"Mislim da je poslana poruka međunarodnoj zajednici u kontekstu sudskog postupka koji se vodi pred sudom Bosne i Hercegovine u predmetu Milorad Dodik i da je u pitanju pokušaj da se s međunarodnom zajednicom napravi određena vrsta političke trgovine.", istaknuo je izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dženan Đonlagić.

Iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država za BHT1 su priopćili svoj poznati stav - da je Republika Srpska entitet u državi Bosni i Hercegovini te da ni ona, kao ni Federacija Bosne i Hercegovine ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. 

"Milorad Dodik griješi ako vjeruje da će Sjedinjene Države stajati po strani, dok on gura Bosnu i Hercegovinu u sukob”, priopćili su iz Veleposlanstva BiH.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije