Stvoreni uvjeti za neometan rad

Državna koalicija djeluje, Parlament opet zasjeda

storyeditor/2023-05-24/radmanovic.jpg
25.05.2023.
u 13:44

Jučer održana sjednica nastavak je one prekinute od 19. travnja

Nakon nekoliko tjedana nefunkcioniranja najvišeg zakonodavnog tijela države - Parlamenta BiH, čini se kako su se stvorili uvjeti za neometan rad i usvajanje svih zakonskih i drugih odluka s kojima zemlja mora ubrzati svoj put prema EU, piše Večernji list BiH. Podsjećamo, zbog pitanja državne imovine, ali i, kako su tada naveli, sveopće situacije u zemlji, zastupnici stranaka iz RS-a napustili su 19. travnja sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta BiH, no jučer je ipak uspješno održan nastavak prekinute sjednice.

Zakonsko rješenje

Tijekom sjednice živa rasprava vodila se oko prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, s mišljenjem Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH koje nije podržalo načela predloženog zakona.

Inače, kada je riječ o ovom zakonskom rješenju, koje je stiglo iz Vijeća ministara, naglašeno je kako bi se njime olakšao prijam u službu, pojednostavili procesi upravljanja karijerom profesionalnih vojnih osoba i time pomoglo boljoj kadrovskoj popunjenosti. Izmjene i dopune ovoga zakona fokusirane su na redefiniranje pojma obuke za prijam u službu, omogućavanje trajanja javnog oglasa za prijam vojnika u OS BiH tijekom cijele godine, kao i na pomicanje starosne granice vojnika i dočasnika u postupku prijama u čin dočasnika ili časnika do navršenih 40 godina života u trenutku potpisivanja ugovora. Predloženim izmjenama želi se osigurati veće zanimanje mladih osoba zа prijam u kategoriju vojnika iz civilstva zbog mogućnosti dulje karijere i napredovanja. Time bi se osigurao kontinuitet operativne sposobnosti te pravodobno i potpuno izvršenje misije Oružanih snaga u skladu sa Zakonom о obrani BiH.

Jasmin Imamović (SDP BiH), koji je i predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH, podsjetio je kako je na sjednici ovoga tijela postojala opća većina i da su dva zastupnika iz srpskog naroda bila suzdržana, a jedan protiv. Naglasio je kako je riječ o iznimno važnom zakonu koji tretira pravo i status ljudi u Oružanim snagama, pri čemu su svi ili većina pripadnika Oružanih snaga jedinstveni u zahtjevu da se poboljša njihov status bez obzira na to jesu li po nacionalnosti Srbi, Hrvati, Bošnjaci ili ostali.

Istodobno, zastupnik PDP-a Branislav Borenović kazao je kako je ovo zakonsko rješenje suprotno onome što je SNSD predložio i usvojio u Narodnoj skupštini RS-a 10. prosinca 2021. godine. Replicirao je zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Nebojša Radmanović (SNSD) poručivši kako je "držati političke govore u kojima se ovdje obračunava s Narodnom skupštinom RS-a nedopustivo i nije točka dnevnog reda". Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je jučer i izvješća Ureda za reviziju institucija BiH o financijskoj reviziji institucija BiH za 2021. godinu.

Produktivan odnos

Sjednica je pokazala kako koalicija stranaka koje čine vlast na razini države funkcionira, a što je pak nastavak pozitivnih procesa koji su se mogli vidjeti i na Vijeću ministara BiH koje je nedavno održalo najproduktivniju sjednicu na kojoj je usvojen niz rješenja, odluka i zakonskih prijedloga, počevši od plinskih interkonekcija, preko izmjene i dopune Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH pa do nabave helikoptera za Oružane snage BiH.

U pogledu ubrzanja ispunjavanja reformskih procesa koji su i dio programske osnove na temelju koje je ustrojena nova vlast, bit će iznimno važno raditi na protočnosti zakonskih rješenja i drugih odluka između izvršne i zakonodavne vlasti. Cilj je sinergijskim radom obiju razina vlasti ubrzati BiH na europskom putu, riješiti politička pitanja, dovesti zemlju u poziciju da počne pregovore, istodobno unaprjeđujući koordinaciju s entitetima i županijama na provedbi reformi koje trebaju olakšati investicijsku klimu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?