NOVI STANDARD ZA 19 KOMPANIJA

EU objavila nova pravila za Facebook, Google, Amazon...: Korisnici dobivaju veću moć

Google
Mohssen Assanimoghaddam/DPA
25.04.2023.
u 20:53

Svi korisnici trebali bi dobiti veću moć upravljanja iskustvom korištenja usluge, a posebno bi trebala biti zaštićenija djeca

Europska komisija danas je prvi put imenovala 17 vrlo velikih internetskih platformi i dvije vrlo velike internetske tražilice, koje će, zbog svog utjecaja na društvo, morati ispunjavati najviše standarde obveza dužne pažnje prema korisnicima.

Riječ je o tražilicama Google Search i Bing te ovih 17 platformi: Alibaba AliExpress, Amazon Marketplace, Apple AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, YouTube i Zalando.

Ovo je prvi popis koji je danas uspostavljen na temelju tek odnedavno važećeg zakonskog Akta o digitalnim uslugama, a kriterij po kojemu se određuje koja je internetska platforma ili tražilica u kategoriji “vrlo velikih” je broj aktivnih korisnika mjesečno: 45 milijuna.

Što će se nakon ovakve današnje odluke Europske komisije promijeniti za korisnike tih internetskih divova? Prvo, svi korisnici trebali bi dobiti veću moć upravljanja iskustvom korištenja usluge. Ljudi će također moći lakše prijaviti nezakoniti sadržaj, a platforme će imati strože nadziranu obvezu da te prijave razmotre. Drugo, posebno bi trebala biti zaštićenija djeca. Vrlo velike internetske platforme i tražilice morat će redizajnirati svoje sustave kako bi osigurali visok stupanj privatnosti i sigurnosti maloljetnika.

Treća promjena, najavljuje Komisija, je “revnije moderiranje sadržaja i manje dezinformacija”. Četvrta je povećanje transparentnosti i odgovornosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije