odluka

EU otvara pregovore o djelovanju Frontexa na području BiH

06.10.2017.
u 11:03

- Vijeće Europske unije donijelo je odluku o odobrenju otvaranja pregovora s Bosnom i Hercegovinom o sporazumu Europske unije i Bosne i Hercegovine o djelovanjima koja Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu- Frontex provodi na državnom području Bosne i Hercegovine.

Odluka je ovog tjedna objavljena na internet stranici Vijeća EU.

- Europska komisija se ovlašćuje za otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Pregovori se vode uz savjetovanje s Radnom skupinom Vijeća za granice. Komisija obavještava Europsku službu za vanjsko djelovanje o napretku pregovora, za koje Europska služba za vanjsko djelovanje pruža potporu i savjete. Komisiji pomaže predstavnik Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu u svojstvu tehničkog stručnjaka – navedeno je u odluci koju potpisuje predsjednik Vijeća EU.

Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu- Frontex je i ranije surađivala s bh. vlastima, ali bi novi sporazum tu suradnju trebao proširiti u sklopu većih ovlaštenja i nadležnosti Frontexa. O njima je još u srpnju ove godine u intervjuu za Fenu govorio izvršni direktor Frontexa Fabrice Leggeri.

Leggeri je tada posjetio Bosnu i Hercegovinu. Frontex (francuski: Frontières extérieures - vanjske granice)  je agencija Europske unije koja ima u mandatu podršku upravljanja granicama i obalskim stražama. Oformljena je 2005.godine, međutim, 2015. i 2016. proširen joj je mandat zbog migracijske krize.

Leggeri je tada za Fenu pojasnio da je proširenje mandata Frontexa bio politički odgovor Europske unije na migracijsku krizu koja se u to vrijeme pojavila kao problem.

- Frontex će biti prisutniji u BiH i pružit će podršku državi na njenom putu ka članstvu u EU – rekao je Leggeri. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?