Glasovanje u četiri diplomatsko-konzularna predstavništva diljem BiH

Europski izbori su velika prigoda za Hrvate i državu BiH

Glasovanje na europskim izborima
Foto: VL FOTO
24.05.2014.
u 10:36

Iako je uvjet prethodna registracija, svi koji žele glasovati mogu na dan izbora zatražiti potvrdu i s njom ostvariti svoje biračko pravo

Hrvatski državljani iz BiH kao i svi hrvatski građani koji će se sutra zateći u BiH na dan održavanja izbora za Europski parlament moći će glasovati u četiri grada u diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli. 
Sve pripreme za glasovanje hrvatskih državljana koje će biti na području Bosne i Hercegovine su dovršene, a sav potrebni glasački materijal već je dopremljen. Hrvatski državljani na teritoriju Bosne i Hercegovine u nedjelju će moći glasovati na deset biračkih mjesta.

Sarajevo, Mostar...

Dva biračka mjesta bit će otvorena u generalnom konzulatu u Sarajevu, po jedno u generalnom konzulatu u Banjoj Luci i konzulatu u Tuzli. Najviše biračkih mjesta, njih šest, bit će otvoreno u Mostaru. U Mostaru će se glasovati u osnovnoj školi “Ilije Jakovljevića”.
Po riječima generalnog konzula RH u Mostaru Velimira Pleše, s izmještanjem glasovanja u školu će se smanjiti kaotične gužve kakve su bile prošle godine. 
“Biračka mjesta će biti podijeljena po abecedi na šest mjesta. Na taj ćemo način izbjeći nepotrebne gužve koje smo ovdje imali u konzulatu zbog skučenosti prostora prigodom posljednjeg referenduma o braku. S novom lokacijom ćemo imati potreban komfor, kako unutar zgrade, tako i ispred nje”, rekao je Pleša za Večernjak. 
Sukladno zakonu, hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj morali su se aktivno registrirati za sudjelovanje na izborima. U BiH aktivno se registriralo 3080 birača, od čega je najveći broj u Mostaru oko dvije trećine. Glasovanje će međutim biti moguće i za one koji to nisu učinili jer će im se na dan izbora izdavati potvrde o upisu na popis birača.

EU perspektiva

“Svi hrvatski državljani s prebivalištem u BiH će temeljem posebne potvrde koje ćemo izdavati moći glasovati na mjestu događaja. I taj ćemo postupak ubrzati u odnosu na prošlogodišnja iskustva jer smo angažirali više ljudi koji rade taj posao”, dodao je Plaše. Objasnio je da je Ministarstvo vanjskih poslova RH i Izborno povjerenstvo učinilo taj ustupak kako bi se smanjile gužve. 
Ovi izbori su od iznimnog značaja za BiH i ovdašnje Hrvate. Samo desetomjesečni angažman eurozastupnika iz RH iznjedrio je rezoluciju koja je prvi put realno predstavila stanje u Bosni i Hercegovini. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?