pripazite

Evo odakle nam sve prijeti salmonela

salmonela
shutterstock
12.07.2023.
u 08:07

Ne dozvolite da vam ljeto uništi salmoneloza. Od zaraze koja kod male djece, starijih osoba i onih oslabljenog imuniteta može razviti teški oblik bolesti zapravo se lako zaštititi.

Simptomi salmoneloze pojavljuju se 12-72 h od konzumacije zagađene hrane. Bolest obično traje 4-7 dana i kod većine oboljelih prolazi bez ikakve terapije. Međutim, kod nekih pacijenata učestalost proljeva zahtjeva hospitalizaciju kako bi se spriječila dehidracija (gubitak tekućine).

Kod težih oblika bolesti postoji mogućnost da salmonela iz crijeva uđe u krvotok i zarazi ostale organe i u tim slučajevima je indicirana primjena antibiotika. Teži oblici salmoneloze javljaju se kod starijih osoba, male djece i osoba oslabljenog imuniteta, piše Ordinacija.hr

Simptomi infekcije salmonelom 

  • Proljev 
  • Grčevi u želucu (abdomenu). 
  • Vrućica 
  • Mučnina 
  • Povraćanje 
  • Zimica 
  • Glavobolja 
  • Krv u stolici 

Kako se ljudi zaraze? 

Do zaraze dolazi nakon konzumacije zagađene hrane. Najrizičnije namirnice su: sirova jaja, sirovo meso (naročito perad), kolači, sirovo mlijeko. Međutim rizična namirnica može biti bilo koja ako se s njom rukovalo na nehigijenski način i/ili nije dobro toplinski obrađena. Zabilježeni su i slučajevi zaraze salmonelom podrijetlom iz rajčica, dinja, manga, papaja te maslaca od kikirikija.  

Kako se prenosi salmonela? 
Salmonella se prenosi prljavim rukama, dakle direktnim kontaktom s hranom. Iz tog razloga se zove „bolest prljavih ruku“. Iako je rizik prijenosa salmonela veći kod zaraženih osoba i kliconoša, svaka osoba može prenijeti ovu bakteriju na hranu ako ne opere ruke prije rukovanja s hranom. 

Kako spriječiti salmonelozu? 

Mr. Ivana Ljevaković-Musladin, dipl. ing. i epidemiolog dr. med. Mato Lakić na stranicama ZZJZDNZ-a savjetuju: 

  • Dobrim pranjem ruku, obavezno nakon nužde, diranja sirovih namirnica. 
  • Dobrom toplinskom obradom hrane. 
  • Održavanjem higijene posuđa i pribora za rukovanje hranom. 
  • Odvajanjem sirovu hranu od gotove. 
  • Odvajanjem posuđa i opreme za rad sa sirovim i toplinski obrađenim namirnicama. 
  • Hranu čuvati u hladnjaku, a što kraće na sobnoj temperaturi. 

Kada posjetiti liječnika? 

Većina ljudi ne mora potražiti liječničku pomoć zbog infekcije salmonelom jer ona često prođe sama od sebe u roku od nekoliko dana. 

Međutim, ako je oboljela osoba dojenče, malo dijete, starija odrasla osoba ili netko s oslabljenim imunološkim sustavom, nazovite liječnika ako bolest: 

Traje više od nekoliko dana. 

Povezana je s visokom temperaturom ili krvavom stolicom. 

Uzrokuje dehidraciju, sa znakovima poput manjeg mokrenja od uobičajenog, tamne boje urina te suhih usta i jezika. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?