Komunalci upozoravaju

FBiH ostala bez strategije o zaštiti okoliša

19.05.2019.
u 17:30

Prošle su dvije godine od kada je Vlada Federacije BiH, točnije Federalno ministarstvo okoliša i turizma, raspisala javni natječaj za izradu federalne strategije zaštite okoliša za razdoblje od 2019. do 2029. i akcijski plan, ali ni dan-danas od tog dokumenta nema ni slova.

Nova strategija na čekanju

Zbog nepostojanja nove federalne strategije zaštite okoliša za razdoblje od 2019. do 2029. oglasili su se nedavno upozorenjem i čelnici javnih komunalnih poduzeća okupljeni oko svoje Udruge gospodarstvenika komunalnog gospodarstva napominjući kako je velik problem zbrinjavanje otpada u budućnosti, s kojim se susreću sva komunalna poduzeća u FBiH i u cijeloj BiH. Prostora za zbrinjavanje otpada je sve manje, nadležne institucije nemaju sluha za rješavanje ove problematike, strategija zaštite okoliša za FBiH davno je istekla, za novu još nije donesen ni nacrt, nije jasno definirana nadležnost zbrinjavanja ambalaže i ambalažnog otpada... i još sličnih problema koje treba javno istaknuti. Usvojen je zaključak da se za simpozij pripremi i prezentira posebna tema o problematici zbrinjavanja otpada kako bi se nadležne institucije, javnost i međunarodna zajednica upoznali s ovim problemom. Spomenimo kako su za izradu spomenute strategije bila predviđena izdavanja u iznosu od 341.880 maraka. Rok za dostavljanje ponuda bio je 4. prosinca 2017. godine, a stara strategija vrijedila je od 2008. do 2018. godine i vodila se načelima održivog razvoja, predostrožnosti i prevencije, načelom “zagađivač plaća”... Dijelovi tadašnje federalne strategije zaštite okoliša bili su posvećeni zaštiti prirode, zraka, upravljanja otpadom te je postojala posebna strategija koja se odnosila na upravljanje vodama.

Iako je ova strategija vrlo važna za život i zdravlje građana, kao i postupak približavanja BiH u članstvo EU-a, još nitko ne zna kada će biti donesena. Spomenimo da se sličan debakl dogodio i s dugo vremena rađenim federalnim planom upravljanja otpadom, koji je osnovni dokument o upravljanju otpadom na području Federacije BiH za razdoblje 2012. - 2017. Tada je najavljivano kako je glavni cilj strategije uspostava integriranog sustava upravljanja otpadom, odnosno identificiranje trenutačnog stanja u sferi prikupljanja, odlaganja i tretmana otpada, kao ispunjavanja uvjeta i iz smjernice o odlagalištima otpada koju je donijela Europska unija. Glavni cilj smjernice je sprječavanje ili smanjenje, koliko god je to moguće, negativnih učinaka na okoliš koji potječu od odlaganja otpada kroz uvođenje strožih tehničkih zahtjeva za odlagališta.

Odvojene lokacije

Smjernica specificira standarde za lokacije odlagališta otpada te zahtijeva odvojene lokacije za opasni, neopasni i inertni otpad. Smjernicom se specificiraju određene vrste otpada koje ne mogu biti primljene na odlagališta (tekući otpad, rabljene gume uz određene iznimke, otpad koji je u uvjetima odlagališta eksplozivan, korozivan, oksidirajući, zapaljiv ili vrlo zapaljiv, zarazni medicinski i drugi klinički otpad te bilo koje druge vrste otpada koje ne ispunjavaju kriterije prihvatljivosti). Kao i u državama članicama EU-a, BiH, odnosno njezine entitetske vlade, mora donijeti nove zakone koji će na poseban način regulirati upravljanje otpadom. Vlada FBiH ovih dana uputila je u parlamentarnu proceduru novi, dopunjeni Zakon o upravljanju otpadom kojim se po prvi put definiraju posebne kategorije otpada.

U posebne kategorije otpada spadaju: ambalažni otpad, otpadna vozila, otpadna ulja, otpadne baterije i akumulatori, otpadne gume, električni i elektronički otpad, otpad koji sadrži azbest, otpad koji sadrži PCB, otpad iz proizvodnje titandioksida, medicinski otpad, životinjski otpad i građevinski otpad.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije