Skandalozno, udar na džep

Gimnazijalci u HNŽ-u moraju ponovno kupiti iste udžbenike

Skolska torba kosta 500 KM
Foto: VL FOTO
13.09.2014.
u 10:34

Roditelji u HNŽ-u ogorčeni neozbiljnim ponašanjem ministarstva

Roditelji djece koja nastavu na hrvatskom jeziku pohađaju u nekoj od gimnazija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji ove godine su izloženi dvostrukom trošku, odnosno knjige će morati kupovati dva puta.

Kupili udžbenike

Naime, budući da Ministarstvo obrazovanja HNŽ-a do početka nastave nije dostavilo popise udžbenika po kojima će se raditi u ovoj školskoj godini, učenici su po preporuci nekih profesora kupili udžbenike koji su se koristili prošle godine. Međutim, četvrtog dana nastave u škole je stigao dopis iz Ministarstva, a roditelji djece su ostali zapanjeni kada im je rečeno da će njihova djeca učiti iz potpuno drugih udžbenika koje moraju kupiti. “Udžbenici za jedan razred gimnazije koštaju oko 400 do 500 maraka, većinu tih udžbenika smo kupili, a sada ponovno moramo izdvojiti novac za druge udžbenike, samo zato jer je netko olako shvatio svoj posao. Kako je moguće da resorno Ministarstvo nije bilo u stanju dostaviti popis udžbenika na vrijeme, posebice ako uzmemo u obzir da je ovo jedina županija u kojoj je nastava počela s tjedan dana odgode. Ovakvo ponašanje resornog Ministarstva je za svaku osudu”, priča nam jedan od roditelja čije dijete mora kupiti udžbenike drugi put ove godine. Ravnateljica Gimnazije fra Grge Martića Ljiljana Krešić kaže kako će ovaj problem u njihovoj školi biti riješen vrlo brzo i u korist djece. Na pitanje zbog čega je došlo do problema, odnosno zašto Ministarstvo nije dostavilo popis na vrijeme, Krešić kaže da to ne bi komentirala.

Potpuni kaos

“Ja o tom kaosu u kojem ne sudjelujem ne bih govorila. Zatražit ću njihovu suglasnost da stari udžbenici koji su do sada korišteni ostanu i na taj način ću riješiti problem”, kaže Krešić. Dodaje kako nije sigurna u točan broj udžbenika koji bi učenici morali zamijeniti. “Znam da je došlo za zemljopis, povijest i da se ta dva udžbenika moraju mijenjati jer su knjige potpuno drugačije”, kaže Krešić. Iz Zavoda za školstvo HN županije su nam jučer rekli kako nisu upoznati s ovim problemom. “O izmjeni udžbenika odlučuje nadležno Ministarstvo” , kazao je Željko Ćorić iz Zavoda za školstvo HNŽ-a. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije