MOSTAR

GK: Bez izbora nema ni investicija

24.06.2016.
u 09:00

- Ako se ove godine u gradu Mostaru ne održe lokalni izbori, posljedice za gospodarstvo u tom gradu bit će, najblaže rečeno, nesagledive, ocijenio je u izjavi za medije predsjednik Gospodarske komore Grada Mostara Zlatko Papac, koji je jučer najavio i upućivanje apela svim relevantnim političkim subjektima kako bi se otvorile mogućnosti održavanja lokalnih izbora u Mostaru.

Razvoj grada

Po njegovim riječima, neodržavanje izbora onemogućava nove investicije, što sprečava planiranje razvoja grada.

- Ako nemate Gradsko vijeće, onda nemate ni mogućnost razvoja, a ako nemate mogućnost razvoja, imate stagnaciju nakon koje dolazi propast, ustvrdio je predsjednik Gospodarske komore Grada Mostara.

Govoreći o projektima mostarske Gospodarske komore koji su rađeni u posljednjih šest mjeseci, Zlatko Papac ističe kako se Gospodarska komora od svog osnivanja pa sve do danas najviše fokusirala i zalagala za dvojno obrazovanje, dakle da se usvoje standardi dvojnog obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i Bosni i Hercegovini, čime bi, smatra Papac, industrija i gospodarstvo dobili one profile radnika koji su im potrebni u budućnosti.

Zakonske prepreke

Zbog nepostojanja Gradskog vijeća, gospodarsku situaciju u Mostaru nazvao je stagnirajućom i njemački ekonomski stručnjak u Gospodarskoj komori Mostara, Jens Müller, koji smatra kako bi političari trebali mnogo više razgovarati o tom problemu te da Gospodarska komora također podržava te razgovore.

Kada je u pitanju investiranje raznih njemačkih kompanija u Mostar i Bosnu i Hercegovinu, Müller je za predstavnike medija istaknuo kako je Gospodarska komora Grada Mostara u stalnom kontaktu s renomiranim gospodarstvenicima iz Njemačke koji stalno traže prilike za investiranje u Bosni i Hercegovini i regiji.

No, također smatraju kako postoje neke zakonske prepreke koje bi trebalo riješiti da bi se olakšalo njihovo investiranje na ovom području.

Iako dosta članica Gospodarske komore surađuje s njemačkim i drugim državama Europske unije, njemački ekonomski stručnjak smatra kako tu itekako ima prostora za napredak.

Trenutačno na ovom području imamo problem s odljevom mozgova, odnosno odlaskom građana Bosne i Hercegovine iz države, kao i s nedostatkom kvalificirane radne strane i u gospodarskom i državnom sektoru, ističe Jens Müller, koji veći gospodarski napredak u Mostaru očekuje tek za neke tri godine.

Inače, na jučerašnjoj radnoj skupštini Gospodarske komore Grada Mostara glavna tema bila je “Posljedice koje u gospodarstvu izaziva višegodišnja blokada lokalnih izbora u Mostaru”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije