SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA

HNS očekuje da EU otvori vrata BiH kako bi dobila status kandidata

hns
Foto: VL FOTO
18.02.2014.
u 09:12

Pozivamo EU na uspostavu odnosa s legalnim i legitimnim predstavnicima vlasti u cilju provedbe Rezolucije EU kako bi se BiH osposobila za put u EU”, navodi se u priopćenju nakon jučerašnje sjednice

Hrvatski narodni sabor (HNS) u BiH, koji okuplja deset hrvatskih stranaka, izrazio je velika očekivanja od novog pristupa Europske unije rješavanju krize u ovoj zemlji. HNS je jučer zasjedao u Mostaru i pri tome je istaknuta potpora rezoluciji Europskog parlamenta. “Podržavamo stavove iz Rezolucije Europskog parlamenta te pozivamo EU da s predstavnicima BiH izradi i primijeni prilagođen pristup za podnošenje prijave za članstvo u EU.

Europski put

Pozivamo EU na uspostavu odnosa s legalnim i legitimnim predstavnicima vlasti u cilju provedbe Rezolucije EU kako bi se BiH osposobila za put u EU”, navodi se u priopćenju nakon jučerašnje sjednice. Predsjednik HNS-a u BiH Dragan Čović, koji je i čelnik HDZ-a BiH, izjavio je za medije nakon sjednice Predsjedništva HNS-a, da podupire stajališta Europskog vijeća.

“Želimo razgovarati o realnoj mogućnosti o posebnim tračnicama, upravo kako je to istaknula ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić. Mi i kada provedemo izbore, bez obzira kada se oni dogode, neće se ništa promijeniti. Ako ostane ovakva struktura države, ništa se neće promijeniti”, upozorio je Čović. On je podupro sadržaj rezolucije Europskog parlamenta rekavši da je ključno osigurati jednakopravnost sva tri naroda. “Rezolucija je puno i malo. Puno jer je poslala jednu novu poruku viđenja BiH od institucija kojoj se mi želimo priključiti. To je budućnost BiH i važno je shvatiti da je to zajednica tri naroda i svih građana. Ključno je osigurati ustavnu i stvarnu jednakopravnost njezinih sastavnica. Mi želimo eliminirati mogućnost da brojniji narodi mogu nadglasati one koji su malobrojniji”, rekao je Čović. Po riječima predsjednika HDZ-a 1990. Martina Raguža, u BiH se trebaju rješavati problemi građana kako se ne bi zatvorila europska perspektiva zemlje. “U protivnom stvari će se pogoršavati. Ne samo u pogledu političke, nego ekonomske i socijalne situacije. Nama treba jasan okvir i ja ga ne vidim izvan Europske unije.

Mijenjati ustav

Poruka je jasna da vlast nije odgovorila zahtjevima i da će to teško napraviti u okviru sadašnjeg Ustava koji treba mijenjati. A treba ga mijenjati na europski način”, objasnio je Raguž. Izjavio je i da je ohrabren porukama Europskoga vijeća da je potreban novi pristup za BiH. “Treba za BiH otvoriti pregovore s EU u statusu kandidata i jasnom europskom perspektivom čime bi se donijeli i novi politički odnosi”, rekao je Raguž. Predsjedništvo HNS-a razmatralo je nastup na izborima, kao i pitanje povezivanja županija.

Ključne riječi

Komentara 1

JM
jezero-matica
16:21 18.02.2014.

Nametnuti Deytonski sporazum je u funkciji"kontroliranog kaosa i destabilizacije Europe".Na zalost ima onih i u samoj BiH kojima takovo stanje kaosa odgovara sto su i potvrdili prosli dana!Rezolucija EU Parlamenta je dala na znanje se takovom "kontroliranom kaosu"istjece vrijeme upotrebebe i da se moraju poceti primjenivati EU-e Demokratske norme i na ovim prostorima.Iz tih razloga doslo je do negodovanja kako nutarnjeg tako i vanjskog "kontroliranog kaosa".BiH moze opstati samo kao Federalizirana drzava na EU nacelima!Sto se to prije shvati biti ce bolje.Sve ostalo su zablude i turbulencije!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije