INTERVJU DENIS LASIĆ

HNŽ gubi 40 milijuna maraka koje se prelijevaju Sarajevu i Goraždu

Denis Lasić
23.01.2015.
u 09:48

Kao nikada do sada socijalne kategorije uoči posljednjih izbora, a tako i na ulasku u 2015., nisu pravile pritisak na vlast Hercegovačko-neretvanske županije. Rezultat je to nekoliko financijskih odluka koje su stabilizirale proračun, navodi premijer HNŽ-a Denis Lasić koji, također, očekuje rasplet teških međustranačkih pregovora oko uspostave nove Vlade i predaje ove pozicije nasljedniku.
Na kraju 2014. HNŽ je isplatio većinu obveza svojim korisnicima. Kako ste to uspjeli?
Da, činjenica je kako je Vlada u drugoj polovini prosinca 2014. godine uspjela izmiriti skoro sve obveze koje smo planirali u proračunu za 2014. godinu. Ta činjenica me raduje, osobito ako je poznato kako financijska situacija, ne samo u našoj županiji, nego općenito, nije dobra. Kao Vlada učinili smo nekoliko vrlo konkretnih poteza kojima smo izravno utjecali na povećanje prihoda. Pri tome, prije svega, mislim na donošenje Zakona o vodama, Zakona o koncesijama, ali i na uspješnu provedbu privatizacijskih projekata čije se realiziranje izravno osjetilo na prihodovnoj strani proračuna. Isto tako, u dogovoru s bankama uspjeli smo ishoditi povoljnije financijske aranžmane, što je, također, izravno utjecalo na našu financijsku situaciju. Ovakvim aktivnostima uspjeli smo, u najvećoj mjeri, uplatiti planirana sredstva za bolnice i visokoškolske ustanove. Obveze planirane proračunom, a koje se odnose na socijalne kategorije i druge potpore, kao što su jednokratna pomoć za opremanje novorođenog djeteta, također smo izmirili. Plaće i druge naknade korisnicima proračuna uredno su isplaćene.
A dugovanja?
Sve nabrojano bolji je dio priče o stanju našega proračuna. No, ne zatvaramo oči ni pred onom drugom stranom, a ona govori o višemilijunskim dugovanjima koja smo u najvećoj mjeri naslijedili i koja se, uglavnom, odnose na dugovanja prema korisnicima proračuna koja su nastala zbog neusklađenosti prava iz kolektivnog ugovora s realnom financijskom situacijom. Na sreću, i tu je učinjen konkretan pomak. Podsjetit ću kako je sa sindikatima potpisan aneks kolektivnoga ugovora čija je primjena zaustavila tužbe zaposlenika i daljnji rast dugovanja. Naravno, po pitanju ranije stvorenih obveza pred nama je još puno posla i tu očekujemo značajniju potporu i razumijevanje viših razina vlasti kako bismo naše buduće proračune rasteretili ovih obveza. Kao zaključak mogu reći kako naš proračun za 2014. godinu konačno nije bio skup želja nego realno planirani dokument, a proračun za 2015. godinu pripremljen je na još čvršćim temeljima...
VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU VEČERNJEG LISTA

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije