Početkom idućeg tjedna novi pokušaj deblokade radnih tijela Zastupničkog doma PFBiH

Imenovanje suca Ustavnog suda BiH oporbi je već deset mjeseci izgovor za blokadu zakonodavnih procesa

Zastupnički dom FBiH
Fena
17.01.2024.
u 08:30

U vršenju poslovnikom definiranih nadležnosti nedolaskom na sjednice zastupnici oporbenih stranaka već deset mjeseci blokiraju rad Povjerenstva za izbor i imenovanja i Zakonodavno-pravnog povjerenstva.

Zastupnici oporbenih stranaka u Federaciji BiH, na čelu sa SDA i DF-om, nedolaskom na sjednice pojedinih radnih tijela Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH punih deset mjeseci blokiraju brojne procese u Federaciji BiH, od zakonodavnih do imenovanja, piše Večernji list BiH.

Iako se u javnosti uz blokadu isključivo spominje imenovanje Marina Vukoje za suca Ustavnog suda BiH, blokada njegova imenovanja odavno se pretvorila u blokadu i brojnih drugih zakonodavnih procesa, kao i imenovanja, uz pogađanje što bi oporba mogla podržati samo da se spriječi Vukojino imenovanje.

Po načelu "švedskog stola" nedavno je zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Mahir Mešalić jasno poručio: "Povucite Vukojino imenovanje, glasovat ćemo za proračun!" Parlament nije tržnica, a ni "švedski stol" te će se višemjesečnim blokadama, kojima su 11 zastupnika koji trebaju popuniti radna tijela uskraćena njihova prava i obveze, pokušati ponovno stati ukraj 22. siječnja. Tog je dana, prije sjednice Zastupničkog doma, Belmin Zukan (SDP) sazvao sjednicu Zakonodavno-pravnog povjerenstva na čijem se dnevnom redu, uz odluku o privremenom financiranju FBiH, nalazi i prijedlog odluke o izmjenama i dopunama poslovnika o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Doznajemo kako su u pitanju tehničke izmjene kojima bi se zauvijek eliminirala mogućnost blokade radnih tijela, uz definiran rok od 30 dana u kojemu bi proces popune radnih tijela bio završen.

Što se sve blokira

Biti imenovan u radna tijela, dolaziti na sjednice i sudjelovati u njihovu radu dio je redovitih prava i obveza zastupnika. A da svako neizvršavanje spomenutih obveza blokira procese, a dijelom i rad zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH, jasno je navedeno u poslovniku o radu Zastupničkog doma u kojem, među ostalim, stoji: "U skladu s člankom 44., stavkom 1. i 2. za razmatranje pitanja u nadležnosti Zastupničkoga doma, za razmatranje nacrta i prijedloga zakona i drugih općih akata Zastupničkoga doma i za pripremanje i obavljanje drugih poslova za Zastupnički dom osnivaju se stalna i povremena radna tijela.

Radna tijela Zastupničkoga doma daju mišljenja, podnose prijedloge i izvješćuju Zastupnički dom o pitanjima iz svoga djelokruga, a odlučuju samo o pitanjima koja su im poslovnikom ili odlukom Zastupničkoga doma dana u izravnu nadležnost". U vršenju poslovnikom definiranih nadležnosti nedolaskom na sjednice zastupnici oporbenih stranaka već deset mjeseci blokiraju rad Povjerenstva za izbor i imenovanja i Zakonodavno-pravnog povjerenstva.

Zbog njihova nedolaska na sjednice spomenuta povjerenstva nemaju kvorum za donošenje odluka te tako blokiraju brojne procese. Među ostalim, ni jedan prijedlog zakona, kao ni odluka o privremenom financiranju, odnosno proračun, ne mogu doći na dnevni red sjednice Doma bez mišljenja Zakonodavno-pravnog povjerenstva. Zbog blokade Povjerenstva za izbor i imenovanja nisu popunjena ni zajednička povjerenstva koja se sastoje od članova iz obaju domova Parlamenta Federacije BiH; Povjerenstvo za usuglašavanje različito usvojenih tekstova zakona i Parlamentarno povjerenstvo odgovorno za reviziju.

Zbog blokade ovog radnog tijela blokirano je i imenovanje glavnog revizora Ureda za reviziju institucija u FBiH, Neovisnog odbora, upravljačke strukture RTV Federacije BiH, kao i brojna druga imenovanja o kojima se odlučuje u Parlamentu Federacije BiH.

Politička igra

Da je argument oporbe o sprječavanju imenovanja Marina Vukoje jer je navodno blizak HDZ-u BiH tek politička igra kojom oporba želi zadržati barem dio poluga odlučivanja u svojim rukama, potvrđuju ranija imenovanja sudaca Ustavnog suda BiH iz Federacije BiH. Mnogi od njih bili su članova stranaka, počevši od Seade Palavrić iz SDA. Njezino imenovanje SDA nikad nije problematizirao. Naprotiv! •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije