SKRIVANJE PODATAKA

Imovina političara neće biti dostupna na internetu

arhiva, hrvoje filipić (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
19.11.2013.
u 09:57

Ako netko, ipak, poželi “prošvrljati” po imovinskom kartonu nekog od političara, to će jedino moći učiniti popunom pismenog zahtjeva s punim imenom i prezimenom i razlozima zbog kojih takve podatke traži, sukladno uvjetima koji su propisani u Zakonu o slobodnom pristupu informacijama

Tko uoči idućih općih izbora u BiH želi vidjeti imovinski karton političkih kandidata koji konkuriraju za neku od dužnosti u bh. vlasti, to više neće moći napraviti jednostavnim klikom na internet- stranicu Središnjeg izbornog povjerenstva. Zašto? Zato što će prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka imovinski kartoni političara biti zaštićeni od očiju javnosti. Ako netko, ipak, poželi “prošvrljati” po imovinskom kartonu nekog od političara, to će jedino moći učiniti popunom pismenog zahtjeva s punim imenom i prezimenom i razlozima zbog kojih takve podatke traži, sukladno uvjetima koji su propisani u Zakonu o slobodnom pristupu informacijama. U tom slučaju imovinski kartoni političkih kandidata prije i nakon izbora zanimat će isključivo medijske djelatnike i njihove političke konkurente.

Zašto takvi podaci više neće biti dostupni široj javnosti u Agenciji za zaštitu osobnih podataka u BiH, točnije izvješću koje potpisuje njen direktor Petar Kovačević, stoji kako se “objavljivanjem imovinskih kartona na službenoj internet-stranici krše načela obrade osobnih podataka, a prije svega načelo pravičnosti i zakonitosti, te načelo mjere i opsega podataka neophodnih za ispunjenje određene svrhe, načelo obrade osobnih podataka u vremenskom roku za ostvarivanje konkretne svrhe”. “Da su povrijeđena načela ažurnosti i obrade točnih podataka”, stoji dalje u izvješću agencije, “govori i činjenica da se na službenoj internet-stranici Izbornog povjerenstva još uvijek nalaze objavljeni imovinski kartoni osoba koje su u međuvremenu umrle.

Naročito je bespredmetno da se na internetu nalaze objavljeni podaci iz imovinskog kartona i za osobe koje u izbornom postupku nisu izabrane”. Iz agencije su prije dvije godine Središnjem izbornom povjerenstvu BiH naložili da prekinu obradu osobnih podataka objavljivanjem skeniranih izjava o imovinskom stanju kandidata i izabranih članova tijela vlasti na službenoj internet-stranici www.izbori.ba, te da se objavljene izjave o imovinskom stanju kandidata i izabranih članova tijela vlasti uklone sa službene internet-stranice. Protiv ove mjere izborno povjerenstvo se žalilo, ali je ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih dokumenata žalbu odbio kao neutemeljenu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije