Imre Romits

Jedan od najpoznatijih urologa u Europi prvi put u svom Rakitnu

romic
Foto: Vecernji.ba
21.06.2015.
u 16:23

Prvi naslov, kada utipkate ime Imre Romits u moćni Google, glasi “Legends in urology”, u prijevodu “Legenda urologije”. Liječnik koji živi u glavnom gradu Mađarske, u Budimpešti, napisao je 20 knjiga, počasni je član brojnih znanstvenih i liječničkih udruga, objavio je više od 450 publikacija, 99 poglavlja, održao stotine prezentacije, spasio mnoge živote i jedan je od najpoznatijih urologa u Europi.

Korijeni iz Rakitna

A ono što je najzanimljivije, njegovi korijeni potječu iz Rakitna i ovogodišnji Simpozij dječje kirurgije i urologije u Mostaru bio mu je prilika da prvi put posjeti zemlju i mjesto svojih predaka. Veliki prijatelj mu je i rođeni Gruđanin profesor emeritus Antun Tucak, čovjek koji je jedan od utemeljitelja Medicinskog fakulteta u Mostaru, te utemeljitelj i prvi predstojnik Klinike za urologiju Kliničke bolnice Osijek, kao i prvi dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku s kojim je ovih dana, uz Mostar, posjetio i Međugorje kao mjesto ukazanja Blažene Djevice Marije, te rodno Rakitno.

Romits, čije se prezime čita “Romić”, u velikom razgovoru za bosanskohercegovačko izdanje "Večernjeg lista" govori kako je njegov liječnički razvoj išao uobičajenim putem. Njegov deset godina stariji brat je bio liječnik, i on je već nakon školovanja znao za što će se opredijeliti. Bio je vrijedan i stalno je išao dalje, a upravo u prvim fakultetskim godinama počeo se zanimati za svoje korijene i jezik. - Odrastao sam u jednom malom, katoličkom mjestu blizu Budimpešte, gdje su mnogi znali hrvatski i druge južnoslavenske jezike, ali manjine nisu razgovarale sa svojom djecom na materinskom jeziku, a to je posljedica komunizma koji je potencirao neku jednakost. S obzirom da sam učio ruski jezik šest-sedam godina, kad sam imao 20 godina rekao sam ocu da želim učiti hrvatski. S roditeljima, pa sa suprugom poslije, posjećivao sam južnoslavenske barove, tu se razgovaralo i zabavljalo, ali kako su dolazila djeca, pa posao prvi, drugi, treći, kupnja kuće, automobila... Stalno sam nešto radio, puno sam radio, pa nije ostajalo vremena za naučiti jezik potpuno, govori nam Romić, koji, uz perfektan njemački i engleski, govori još pokoji svjetski jezik. Priznaje kako su ga posljednjih godina korijeni vukli Hercegovini. - Sve više osjećam te korijene. Imam sjajnog prijatelja iz Subotice koji ima restoran u Budimpešti i sjedimo tako jednog dana, a u restoranu se nalazi velika karta. Ustade on odjednom i prstom mi pokaza na malo mjesto u Hercegovini. “Ovdje su tvoji korijeni”, reče mi. Isto tako sam poslije sreo jednog mladog pravnika bunjevca kojemu je hobi istraživanje korijena i koji je napisao tri povijesne knjige. Cijelu jednu noć smo pričali o toj prošlosti i dosjetih se poslati svom prijatelju Anti Tucaku poruku i obavijestiti ga o korijenima iz Rakitna, govori za "Večernji list" Romits dok pokazuje podrijetlo prezimena Romić, a o čijem se doseljenju na prostore Duvna spominje vrijeme od 1756. do 1762. Poznati europski urolog zna i priču o Ivi Romić, djevojci mučenici koja je u obrani svoje nevinosti krvnički ubijena, a kojoj se i danas, gotovo dva i pol stoljeća hodočasti. Razgovarao je dr. Imre Romits i s Antom Kvesićem koji mu je rekao: “Dođite u posjet i obići ćete rodno mjesto odakle su vaši korijeni”. - To je poseban osjećaj, uvijek sam osjećao svoje korijene.

Nikad u mirovinu

Mađari i Hrvati su slični ljudi, i ja sam Mađar, ali uvijek s ponosom ističem i da sam Hrvat, i to svojoj djeci govorim, kaže nam liječnik Romits. Za kraj, priznaje nam ono po čemu su i ljudi iz Rakitna poznati. - I danas puno radim. Otac mi je bio stolar i njegov moto je bio rad. I moj moto je rad. Imam dva brata, jedan je profesor interne medicine i bio je rektor na sveučilištu, a drugi ima stotine tisuća voćnjaka. Imam dvoje djece, kći je ekonomistica, a sin je također urolog, samo što je on doktor, a ja sam i profesor, kroz smijeh nam kaže zanimljivi sugovornik, jedan od najpoznatijih urologa u Europi koji i sa 68 godina još ima snage za rad. - Nikad neću otići u mirovinu, iskreno priznaje Imre Romits, prenosi Vecernji.ba. Za kraj, mandatar za sastav Vlade HNŽ-a prof. dr. Nevenko Herceg poklonio je Romitsu svoju posljednju knjigu kao još jedan dar za lijepo sjećanje vrhunskog europskog stručnjaka na svoju rodnu Hercegovinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?