PREPORUKE I SAVJETI

Kako se učinkovito zaštititi od komaraca

Komarac je iznimno opasan prijenosnik zaraza
VL FOTO
06.08.2021.
u 12:39

Ljeto u Bosni i Hercegovini osim što sa sobom nosi veliki broj toplih i sparnih dana, neminovno uz njih dolaze i komarci, male životinje koje mogu predstavljati veliki problem tokom ljetnih noći.

S obzirom na vremenske prilike u BiH, u posljednje vrijeme bilježi se i povećan broj insekata, prvenstveno na područjima koja se nalaze uz rijeke.

Insekti koji dominiraju svakako su komarci koji osim što dosađuju ljudima i ometaju ih pri boravku u prirodi ili tokom noći, prenose i brojne zarazne bolesti poput malarije, žute groznice, groznice Zapadnog Nila koja se pojavila u susjednoj Srbiji.

Zbog toga, suzbijanje komaraca i zaštita od njihovog djelovanja ima veliki značaj kako za pojedinca tako i za širu zajednicu. Iako ne postoji savršeno rješenje za "ljetne napasti", Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH objavio je niz savjeta koji građanima mogu pomoći u zaštiti od komaraca bilo da se nalaze u prirodi ili u zatvorenom prostoru.

Savjeti za zaštitu na otvorenom

  • Ukoliko je moguće, izbjegavati boravak na otvorenom u razdoblju najveće aktivnosti komaraca, od sumraka do zore

  • Prilikom boravka na otvorenom, ukoliko se već nalazite u tom periodu napolju, nosite odjeću dugih rukava i nogavica

  • Korištenje sredstava koja odbijaju komarce (kreme i sprejevi). Ipak, prije korištenja neophodno je slijediti upute proizvođača kao i opće upute za korištenje ovih proizvoda

Korištenje krema i sprejeva za zaštitu od komaraca

  • Kreme i sprejevi za zaštitu od komaraca koji se također definiraju i kao repelenati primjenjuju se na otkrivenim dijelovima tijela bez prekomjernog nanošenja koje može oštetiti kožu

  • Vodite računa da repelenata ne dođu u kontakt sa očima, ustima, i sluznicom nosa, a ako je u obliku spreja ne raspršavajte ga direktno na lice

  • Djeca ne trebaju sama stavljati kremu ili sprej i nanositi ga na ruke ili u blizinu očiju

  • Ne primjenjivati repelent na kožu izgorjelu od sunca, niti na oštećenu kožu

  • Nakon nanošenja repelenta oprati ruke

  • U uslovima visoke vlažnosti i velike vrućine, repelent češće nanositi (npr. svaka 3-4 sata)

  • Nakon povratka u zatvoreni prostor, zaštićen od komaraca, oprati kožu vodom i sapunom

  • Da bi stambeni prostor bio zaštićen od ulaska komaraca, prozore i vrata zaštiti gustim mrežama

Individualno djelovanje

Prema savjetima Zavoda za javno zdravstvo FBiH individualnim djelovanjem može se doprinijeti i smanjenju broja komaraca u okolini, tako što će se ukloniti njihova potencijalna staništa.

To se odnosi prije svega na dvorišta i bašte u kojima je potrebno ukloniti predmete u kojima se može nakupiti voda, ukloniti nakupljenu vodu (npr. lokve, kanali), bačve i kante s vodom zatvoriti poklopcem; otvorene bazene i ukrasne fontane propisno održavati; propisno odlagati čvrsti otpad, održavati septičke jame i držati ih zatvorenim.

Putovanja i teži simptomi uboda

U savjetima su se našle i preporuke u slučaju ispoljavanja teških simptoma nakon uboda komarca, ali i preporuke građanima ukoliko putuju u zemlje u kojima postoji rizik od oboljenja koja prenose komarci.

Ako se nakon uboda komaraca, ispolje teški simptomi poput visoke temperature, bolova u zglobovima, otoka, osjećaja gušenja, pada pritiska, poremećaja svijesti, neophodno je hitno potražiti medicinsku pomoć.

Ako putujete u zemlje u kojima je povećan rizik od oboljenja koje mogu prenijeti komarci, obratite se ljekaru koji će vas informirati o potrebi za vakcinacijom i ostalim preventivnim mjerama

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije