banja luka

Karan: RS ima i svoje podatke da provede referendum

kran
05.09.2016.
u 14:49

Povjerenstvo za provođenje referenduma u Republici Srpskoj smatra da su podaci iz konačnog biračkog popisa Središnjeg izbornog povjerenstva BiH podaci i institucija RS-a i da će lako doći do tih podataka, ukoliko SIP odbije žalbu na odluku kojom nije dozvolio korištenje tog biračkog popisa za potrebe provođenja referenduma u RS-u o 9. siječnju kao danu tog entiteta.

U Povjerenstvu smatraju i da nedostavljanje biračkog popisa neće odgoditi referendum u RS-u o 9. siječnju kao Danu RS-a, jer će se obratiti tim nadležnim institucijama RS-a, prvenstveno MUP-u RS-a, koji ima potrebne podatke, rekao je danas predsjednik tog  povjerenstva Siniša Karan.

Ponovio je da jedino Narodna skupština RS-a može eventualno donijeti odluku da se odgađa referendum u RS-u, a nikako politika ili Ustavni sud BiH.  

Iz Povjerenstva za provođenje referenduma danas su uputili i dopunu žalbe na odluku SIP-a, jer, kako je rekao Karan, dispozitiv odluke ne odgovara obrazloženju same odluke usvojene na sjednci SIP-a.

Tvrdi da nakon tog saznanja, razmatraju i mogućnost da pokrenu i krivični postupak protiv nekih članova SIP-a, a traže i da Žalbeno vijeće Suda prilikom razmatranja njihove žalbe uzme u obzir stenogram sa sjednice SIP-a.

Karan je potvrdio da je danas sa svim imenovanim predsjednicima općinskih i gradskih povjerenstava za provođenje republičkog referenduma razgovarano o određivanju glasačkih mjesta i imenovanju glasačkih odbora u lokalnim zajednicama.

Usvojena je i odluka o provođenju referenduma u predstavništvima RS-a u inozemstvu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije