CIRKUS SE NASTAVLJA

Kolinda se žalila Ban Ki Moonu na Šešeljevu presudu, a on joj poručio: Dolazim u petak, škripat će kreveti!

Šešelj i Kolinda
20.04.2016.
u 10:02

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, pisala je glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu, povodom oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju. Navela da je odluka suda presedan za druge sukobe iza kojih stoje genocidni ciljevi

- Kao predsjednica Republike Hrvatske duboko sam razočarana i zabrinuta prvostupanjskom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u slučaju Šešelj. Potpuno sam pri tom svjesna da je nadležno sudsko vijeće MKSJ neovisno u svom postupanju i odlučivanju te da je riječ o prvostupanjskoj presudi donesenoj većinom glasova tročlanog vijeća podložnoj konačnoj ocjeni žalbenog vijeća.

Ipak, gospodine glavni tajniče, sasvim je jasno kako je ova presuda, ne samo protivna temeljima i svrsi MKSJ, osnovanog 1993. Rezolucijom vijeća sigurnosti UN-a 827, već je i duboko štetna za proces uspostave trajne pomirbe i nacionalne i vjerske snošljivosti na prostoru Jugoistoka Europe.

Istodobno, ova je presuda vrlo opasan presedan za sve druge oružane sukobe u kojima se vojni ciljevi nastoje ostvariti provođenjem genocida i etničkog čišćenja temeljem nacionalističke ili rasističke ideologije i zločinačko-huškačke propagande.

Oslobađanje Vojislava Šešelja - utjelovitelja nacionalne i vjerske nesnošljivosti, simbola progona i etničkog čišćenja u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini (Republici Srbiji) te podstrekača stvaranja „velike Srbije" silom i zločinima, potpuno je protivno ranijim činjenično-pravnim utvrđenjima mjerodavnih vijeća MKSJ s obzirom na oružani sukob na području Republike Hrvatske te predstavlja apsolutno nepoštivanje žrtava i njihovih patnji koje još uvijek intenzivno traju - napisala je predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar - Kitarović

Prvi čovjek radikala Vojislav Šešelj, umjesto komentara na pismo predsjednice Hrvatske, za "Novosti" je ponovio da će u petak stići kod nje kao što je i obećao.

- Ispuniti ću joj najveću želju. Škripati će kreveti - poručio je Šešelj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije