sarajevo

Kontroverzna predstava digla policiju na noge, građani ušli u Narodno kazalište na vlastitu odgovornost

dada
Avaz.ba
09.10.2016.
u 21:12

Zbog najavljenog izvođenja predstave ''Naše nasilje i vaše nasilje'' reditelja Olivera Frljića, ovih dana u bh. javnosti digla se velika prašina, a iz Direkcije Internacionalnog teatarskog festivala MESS, danas je stigla informacija da predstava javno neće biti ni izvedena zbog, kako je navedeno, netočnih navoda o vrijeđanju religijskih osjećanja koji su rezultirali pritiscima i prijetnjama od strane nasilnih skupina i pojedinaca, čime je praktično dovedena u pitanje sigurnost publike Festivala MESS, prenosi Avaz.ba

''Na osnovu sagledavanja realne situacije, direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković, donio je odluku da se predstava na 56. Festivalu MESS ne izvede javno, već interno, za članove žirija, goste Europske teatarske konvencije, programere međunarodnih festivala i medijske pokrovitelje Festivala MESS. Na taj način neće se dozvoliti nasilno prekidanje Festivala i njegovog kontinuiteta'', priopćeno je iz MESS-a.

U međuvremenu, dakle, u gradu je vidljiv veći broj pripadnika MUP-a ŽS koji su raspoređeni oko zgrade Narodnog kazališta. Iz policije, pak, tvrde da je u pitanju ''rutinska prometna kontrola''.

Inače, građani i glumci nezadovoljni otkazivanjem predstave okupili su se ispred Narodnog kazališta kako bi u mirnom prosvjedu iskazali svoje negodovanje. 

Ipak, mirni prosjevjed pretvorio prerastao je u to da su građani nahrlili na ulaz, organizator ih je odlučio pustiti, ali na vlasitu ogovornost. Čuva ih veliki broj policajaca.

Ipak, mirni prosvjed pretvorio prerastao je u to da su građani nahrlili na ulaz, organizator ih je odlučio pustiti, ali na vlasitu ogovornost. Čuva ih veliki broj policajaca.

U sljedećim videima pogledajte rekacije nekih od glumaca koji su zgroženi zabranjivanjem predstave.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije