posjetio Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost RH

Krešić: Nasilni ekstremizam i terorizam jednaka prijetnja svim ljudima

Mijo Krešić
23.11.2016.
u 16:23

Zamjenik ministra sigurnosti BiH, Mijo Krešić, u svojstvu predsjednika Interresorne radne skupine za praćenje provedbe dokumenta „Sigurnosna politika Bosne i Hercegovine“ posjetio je u Zagrebu Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske i ondje razgovarao s Pjerom Šimunovićem, predstojnikom Ureda.

Razmijenili su mišljanja o promijenjenoj paradigmi sigurnosti u skladu s aktualnim unutarnjim i vanjskim političkim i gospodarskim promjenama i okolnostima u dvjema državama. Ustvrdili su kako globalne i regionalne ugroze kakvi su informacijska djelovanja, terorizam, kibernetički terorizam, izbjeglička kriza, demografski trendovi i elementarne nepogode podjednako pogađaju dvije susjedne zemlje.

Krešić je upoznat da je Republika Hrvatska odlučila do polovice iduće godine izraditi Strategiju nacionalne sigurnosti jer ona iz 2002. zastarjela, a da novu treba prilagoditi novim okolnostima i brojnim novim sigurnosnim izazovima. Izrazio je stajalište da se iz istih i sličnih razloga bliži vrijeme „osvježenja“ i dokumenta „Sigurnosna politika BiH“.

Zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić u Zagrebu sudjeluje na Konferenciji „Strani teroristički borci – izazovi za jugoistočnu Europu – Integrativni i komplementarni pristup u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma“ u organizaciji Centra za sigurnosnu suradnju jugoistočne Europe (RACVIAC). Kao panelist na temu „Izazovi u provedbi strategije prevencije i borbe protiv terorizma – primjer Bosne i Hercegovine“, Krešić je istaknuo da se u BiH dugo vremena zapostavljalo pitanje radikalizacije i nasilnog ekstremizma, sve dok se ono nije pokazalo u terorističkim aktima na tlu BiH i dok „svima nije bilo jasno“ da teroristička mreža neće zaobići ni BiH.

Krešić smatra da su „Strategija BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma 2015. – 2020.“ i usvojeni Akcijski plan cjeloviti dokumenti, a da će uspjeh njihove provedbe ovisiti o iskrenoj spremnosti svih državnih i društvenih poluga da suzbiju radikalizam i terorizma.

-Jako je važno što smo u Bosni i Hercegovini spoznali i javno priznali propuste unatrag više od dva desetljeća. Vjerujem da smo u punom smislu svjesni da će i proces deradikalizacije trajati jednako toliko, možda i više. Stoga nam valja biti dosljednim i ustrajnim. Također, vjerujem da smo svjesni da će taj proces biti uspješan jedino ako se u njega predano i odgovorno zadaju svi društveni segmenti - od vlasti na svim razinama, resori,
akademska zajednica, škole, obitelj, vjerske zajednice, nevladin sektor, mediji... Pri tome moraju biti iskreni spram svih ljudi u Bosni i Hercegovini znajući da je nasilni ekstremizam i terorizam jednaka prijetnja svim ljudima, poručio je Krešić, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije