Predsjedateljica Vijeća ministara BiH

Krišto: Nije dobro da imamo zakašnjenja u procesu preuzetih obveza, osobito ključnih reformi

Borjana Krišto
Fena
06.02.2024.
u 17:12

Krišto je izrazila žaljenje zbog nedostatka kvoruma za održavanje druge sjednice Radnog tima za izradu Plana reformi za provedbu Plana rasta za zapadni Balkan

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zakazala je danas, 6. veljače 2024. godine, drugu sjednicu radnog tima u Bosni i Hercegovini za izradu Plana reformi za provedbu Plana rasta za zapadni Balkan. Sjednica je zakazana u online formatu s namjerom da se ispoštuju rokovi i izbjegne daljnje kašnjenje u procesu dostave odgovora Europskoj komisiji na predložene indikativne reforme, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Sukladno Poslovniku o radu, kvorum čini natpolovična većina svih članova Radnog tima, uz obvezu nazočnosti predstavnika svih razina vlasti nadležnih za izradu Plana reformi za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan, što na drugoj sjednici nije bio slučaj. Predmetnoj sjednici nisu nazočili predstavnici iz Republike Srpske.

Predsjedateljica Krišto je istaknula kako nije dobro da imamo zakašnjenja u procesu preuzetih obveza, osobito kada je riječ o dostavi ključnih reformi u odlučujućem razdoblju kad Europska komisija žurno treba i očekuje stav Bosne i Hercegovine o indikativnim reformama. Naglasila je kako je to potrebno u cilju nastavka konzultativnog procesa o reformama koje su eventualno neprihvatljive ili nejasne.

Kazala je kako bez izjašnjenja o reformama ne možemo nastaviti niti s pripremom Plana reformi za one reforme koje su nesporne.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH je istaknula kako „prema planu koji nam je u nekoliko navrata komunicirala Europska komisija, rok za naš odgovor na prijedlog indikativnih reformi je bio 22. 1. 2024. godine. S obzirom na to da smo već značajnom kašnjenju, dodatnog prostor za odgodu, a posebno u ovoj fazi procesa – nema“.

Podsjećanja radi,  predsjedateljica je u obvezi da o dinamici održavanja sjednica Radnog tima u ime BiH informira Europsku komisiju. Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto izrazila je žaljenje zbog nepostojanja kvoruma za održavanja druge sjednice Radnog tima za izradu Plana reformi za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije