Mađarski državni tajnik Miklós Soltész naglasio je kako je fra Iko želio izliječiti rane nastale nakon ružnog rata

Kršćanske vrednote i povjerenje među narodima su ključni

fra Iko Skoko
04.12.2021.
u 16:32

Miklós Soltész, mađarski državni tajnik za odnose s crkvom i etničkim zajednicama, uručio je ovih dana Dompesu - Kući kruha i duha u Mostaru vrijednu donaciju vlade Mađarske koja će se iskoristiti za klimatizaciju sportske dvorane u ovom objektu. Fra Iko Skoko, vikar Hercegovačke franjevačke provincije, izrazio je veliku zahvalnost na ovoj, ali i svim ranijim donacijama mađarske vlade kojima je potpomognut projekt Dompesa.

Uredili kuhinju, kat...

Ceremoniji je nazočio velik broj predstavnika društvenoga života iz Mostara, ali i cijele Bosne i Hercegovine koji su uveličali događaj kojim je vlada Mađarske još jednom pokazala kako je izdašni donator projekta Dompesa. Soltész je ovu prigodu iskoristio kako bi se osvrnuo na neke od važnih kršćanskih i ljudskih vrednota, a to je povjerenje, uključujući i povjerenje među narodima, poručivši kako je ono iznimno bitno. U tom je kontekstu podsjetio kako se prije nekoliko godina fra Iko Skoko obratio mađarskoj vladi tražeći potporu, pojasnivši kako je želio pomoći Hrvatima, ali također i Srbima kao i Bošnjacima.

- To je bilo zbog toga da bi izliječio rane koje su nastale nakon ružnog rata. Ispričao je svoj plan, pokazao nam je jednu polusrušenu zgradu - prisjetio se Soltész. Kaže kako on u početku nije mogao vjerovati da će od te zgrade postati ovakvo velebno zdanje u kakvom danas stoje, a koje je napravljeno zahvaljujući donacijama iz Republike Hrvatske, BiH i Mađarske. - Povjerenje je uradilo svoje - istaknuo je, pozvavši sve da imaju povjerenja prema Crkvi, ali i da imaju povjerenja prema drugim narodima i onda kada je to teško. - A mi Mađari sigurno smo uz vas - poručio je Soltész. A kada je riječ o dosadašnjoj izdašnoj potpori, podsjetio je kako je u posljednjih nekoliko godina Mađarska uredila kuhinju, kao i jedan kat u Dompesu, a trenutačno se radi na sportskoj dvorani.

- Važno nam je da ovaj studentski dom ne služi samo za Hrvate, već i za Srbe i Bošnjake. Jako nam je važna misija koju rade franjevci, odnosno katolici u ovoj regiji kako bi se nakon ružnog rata sačuvale kršćanske vrednote - istaknuo je Soltész, kazavši kako Mađarska ima tradicionalno dobre odnose s Hrvatskom, a tako i Mađari vole Hrvate u BiH i pokušavaju im pomoći. Izrazio je nadu kako će proces pomirenja biti jači zahvaljujući ovoj donaciji, a u kontekstu izazovnih vremena kojima svjedočimo, Soltész je još jednom poručio kako je bitno očuvanje kršćanskih vrednota.

Zahvala za pomoć

Fra Iko Skoko osvrnuo se na ovu vrijednu donaciju naglasivši kako je od početka izgradnje Dompesa vlada Mađarske pratila projekt i potpomagala ga. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije