dobrodošla na svakom stolu

Lijena pita od sira: Recept za desert koji nikad ne razočara

Alica Bjeli Duduković / Instagram
25.01.2021.
u 07:18

Pita od sira jedan je od onih kolača koji su dobrodošli na svakom stolu. Gotovo svi je vole i svatko ima neki svoj stari recept kojem vjeruje i kojem se vraća kada se zaželi ove slastice. Prilikom istraživanja recepata sigurno ste naišli i na onaj za "lijenu" pitu od sira.

Zašto se točno tako zove zapravo nije poznato, ali prema nekim teorijama naziv je dobila zbog domaćice koja je bila previše lijena da bi napravila tanke kore za pitu ili pak zbog malog broja kora koje se trebaju napraviti za ovaj kolač.

Kakva god bila, pitu od sira jednostavno obožavamo, a Zadovoljna.hr donosi recept blogerice Alice Bjeli Duduković koji vas sigurno neće razočarati. Njezine recepte možete pratiti i na Instagram profilu okruglica79.

SASTOJCI ZA TIJESTO:

- 4 žumanjka
- 150 g šećera
- 220 g maslaca
- 370 g glatkog brašna
- 5 g praška za pecivo

SASTOJCI ZA NADJEV:

- 500 g svježeg sira
- 150 g šećera
- 2 žlice oštrog brašna
- 4 bjelanjka
- 1 žlica limunovog soka

PRIPREMA:

1. Pjenasto umutiti žumanjke i šećer. Zatim umutiti maslac. Prosijati brašno s praškom za pecivo pa rukom umijesiti tijesto. Podijeliti ga na dva dijela. Jedan dio razvaljati i prebaciti u pekač, a drugi dio staviti u prozirnu foliju pa u hladnjak dok pripremite nadjev.

2. Umutiti sir, šećer i limunov sok pa dodati oštro brašno. Nakon toga umutiti snijeg i lagano, žlicom spojiti smjese.

3. Nadjev staviti na tijesto i poravnati. Iz hladnjaka izvaditi ostatak tijesta, razvaljati ga na pobrašnjenoj podlozi i staviti na nadjev od sira. Izbockati vilicom da zrak može izlaziti tijekom pečenja. Pekač koji koristite može biti veličine 20x30 cm pa će vam kolač biti viši.

4. Peći na u pećnici prethodno zagrijanoj na 190°C oko 35 minuta. Probosti čačkalicom da vidite je li kolač gotov. Ohladiti i poslužiti.

Dobar tek!

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije