KORONAVIRUS

Lončar: Pravo na naknadu sa Zavoda imaju i osobe čiji poslodavci nisu izmirivali obveze

21.04.2020.
u 17:53

Od pojave pandemije koronavirusa do 20. travnja službama za zapošljavanje u Federaciji BiH obratilo se ukupno 15.107 osoba, kazala je ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar.

Dodala je da je od toga broj osoba koje traže novčanu naknadu 10.214.

- Bitno je kazati da nijedna osoba neće biti zakinuta za naknadu, pravo na zdravstveno osiguranje, kao i dokup staža - kazala je Lončar.

Ona je naglasila da je rast novoprijavljenih na službama zazapošljavanje bio prisutan do srijede, 15. travnja i od tada je u opadanju, te da vjeruju da je to rezultat napora federalne Vlade, kao i županijskih i općinskih vlasti koje poduzimaju kako bi se pomoglo u prevladavanju udara na ekonomiju prouzročenih koronavirusom.

Lončar je pojasnila i da osobe koje su ostale bez posla, a čiji poslodavci nisu izmirivali svoje obveze, a kojima su pojedine službe odbile pravo na novčanu nadnadu, neće ispaštati.

- Ta praksa bila je nejednako primjenjivana po županijskim službama, ali ono što želim reći jeste da Federalni zavod poštuje presudu Vrhovnog suda u kojoj je Vrhovni sud donio odluku da zaposlenik ne može biti kriv za neizvršavanje obveza poslodavca i daje mu za pravo novčanu naknadu. Dakle, svi koje eventualno službe za zapošljavanje odbije,  ako se žale Federalnom zavodu, Zavod te žalbe uvažava i vraća službama na ponovno rješavanje - pojasnila je Lončar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?