značaj transplantacije

Majka darivanjem organa djeteta spasila živote: Dio moga sina još živi, lakše je

transplantacija
11.05.2019.
u 14:02

Vođena idejom podizanja svijesti o važnosti darivanja organa, Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH s Donorskom mrežom u BiH provodi kampanju i edukaciju građana o darivanju i transplantaciji organa, kao i o prevenciji i načinu liječenja unutarnjih organa.

Lista u RS-u ne postoji

U suradnji s Lječilištem Reumal i Općinom Fojnica u Fojnici su organizirali edukativnu tribinu “Darivanje organa - Novi život na dar”. Kad je u pitanju transplantacija, BiH se nema čime pohvaliti, istaknuo je Tomislav Žuljević, predsjednik navedene udruge. U proteklih 20 godina u bh. kliničkim centrima urađeno je tek nešto više od 300 transplantacija. U BiH godišnje umre i do 400 ljudi na dijalizi. Liste čekanja na transplantaciju organa u RS-u i Distriktu Brčko ne postoje, a prema službenim podacima, u FBiH više od 200 obrađenih osoba čeka na bubreg, jetru, srce ili rožnicu. U BiH je 2700 pacijenata na dijaliznom liječenju, a njih između 700 i 900 navedeni su kao potencijalni primatelji bubrega. - Jedini način da ovo prilično loše stanje promijenimo jest da ustrajemo, promoviramo transplantaciju kao metodu liječenja, darivanje organa. To mora biti i državni prioritet, moramo težiti članstvu u Eurotransplantu, raditi s medijima, educirati liječnike - kazala je prof. dr. Enisa Mešić, voditeljica Odjela za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega UKC-a Tuzla, inače bolnička eksplantacijska koordinatorica za FBiH. - Organ se od preminulih može uzeti samo ako je uzrok smrti bila moždana smrt. A samo dva posto pacijenata u jedinicama intenzivnog liječenja život okonča dijagnozom smrti mozga. To su, prije svega, ozljede glave, krvarenja, tromboze, upale središnjeg živčanog sustava, tumori mozga... Ostali pacijenti koji završe život zastojem srca, prestankom disanja, funkcije bubrega, ne mogu biti donori. Stajalište Katoličke crkve o transplantaciji prenio je gvardijan fojničkog samostana fra Miro Relota kazavši kako nas borba za životom mora ujedinjavati. Iznimno emotivno bilo je obraćanje Branka Vrepca. Cijeli život bori se s bolešću, preživio je više od 20 operacija, trpi nesnosne bolove, a unatoč svemu, pokazao je kako odiše nevjerojatnim životnim optimizmom i energijom. - Dio moga sina i dalje živi, lakše je - riječi su majke iz RS-a koja je, doniravši organe svoga sina, spasila nekoliko života. Bilo je govora i o prevenciji. Dr. Lejla Bečić-Hantalašević bazirala se na bolesti bubrega. Samo u FBiH je skoro 2000 osoba na dijalizi.

Vrlo bitna prevencija

U prevenciji je naglasila važnost konzumiranja vode, upozorila na uporabu lijekova, posebice protiv bolova, štetnost pušenja te nužnost kretanja, kao i na nepotrebnu prekomjernu uporabu soli te iznijela podatak da u samo jednom kruhu ima dovoljno soli za ukupne dnevne potrebe za njome. Mnogi su potpisali i donorske kartice. Kad je riječ o BiH, ona je informativnog karaktera, a registar donora ne postoji. Prema zakonu usvojenom 2017., nakon smrti donorska kartica liječnicima daje povod za razgovor s obitelji, budući da on propisuje suglasnost članova obitelji umrlog za transplantaciju. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije