Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH

Martinović dobitnik Priznanja 'Didak' u spomen na fra Didaka Buntića

09.10.2023.
u 21:21

Svojim životom, ustrajnim i predanim radom na činjenju dobra fra Didak nam poručuje da se nikad ne umorimo čineći dobro za običnog čovjeka, za svoj narod. On je svojim životom dokazao da se može i da smo svi pozvani zauzeti se za čovjeka - poručio je Martinović

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović jedan je od dobitnika priznanja 'Didak'. To priznanje dodijeljeno mu je na svečanoj akademiji, danas u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u okviru 20. Međunarodne kulturne manifestacije posvećene sjećanju na lik i djelo fra Didaka Buntića (1871-.1922.), hercegovačkog franjevca i provincijala, graditelja, narodnog dobrotvora, prosvjetitelja, političara, ukratko jednu od od najutjecajnijih osoba u Bosni i Hercegovini početkom 20. stoljeća.

U godinama velike gladi, krajem Prvog svjetskog rata, fra Didak Buntić je spasio više od 12.000 djece prikupljajući pomoć za gladne, te odvodeći djecu iz Hercegovine i Bosne u plodne krajeve Slavonije i Srijema, gdje ih je privremeno udomio kod dobročinitelja. Kroz njegove programe masovnog opismenjavanja, od 1910. do 1917., naučilo je čitati i pisati oko 20.000 ljudi.

Također je osmislio program gospodarske, infrastrukturne i kulturne obnove Hercegovine. Bio je iznimno vezan za Zagreb, gdje je dobivao potporu za svoje projekte, a ondje je 1919. otvorio konvikt za školovanje siromašnih, talentiranih učenika i studenata. Često ga se naziva i Ocem Hercegovine.

Organizator manifestacije koja je puna dva desetljeća aktivna u čuvanju uspomene na fra Didaka te predstavljanju današnjim generacijama veličine njegovih djela u zauzetosti za čovjeka u potrebi, je Hrvatsko kulturno umjetničko društvo “Didak” iz Župe Gradnići iz Čitluka.

- Osobita mi je čast biti jedan od dobitnika priznanja koje se dodjeljuje u povodu manifestacije koja promovira lik i djelo velikog čovjeka i franjevca fra Didaka Buntića. Svojim životom, ustrajnim i predanim radom na činjenju dobra fra Didak nam poručuje da se nikad ne umorimo čineći dobro za običnog čovjeka, za svoj narod. On je svojim životom dokazao da se može i da smo svi pozvani zauzeti se za čovjeka - poručio je Martinović, u obraćanju nakon preuzimanja nagrade.

Dobitnici priznanja 'Didak' su i predsjednik HNS BiH Dragan Čović, predsjednik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatake Zvonko Milas i Božo Skoko, profesor Sveučilišta u Mostaru.

- Međunarodna kulturna manifestacija 'Didakovi dani' prvi put je održana 2004. godine na inicijativu fra Marinka Šakote u Didakovoj rodnoj župu Gradnići u Čitluku. Pokrovitelj ovogodišnje, 20. manifestacije posvećene liku i djelu najvećeg sina Brotnja bio je Sabor Republike Hrvatske, supokrovitelj Hrvatski narodni sabor BiH, uz ostale pokrovitelje; Općinu Čitluk, Ministarstvo kulture i športa Hercegovačko- neretvanske županije, Fondaciju za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo te Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. U glazbenom dijelu programa upriličenog u HNK u Zagrebu sudjelovali su učenici Srednje muzičke škole iz Sarajeva, Glazbene škole Široki Brijeg  te Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba - saopćeno je. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije