SLOVENSKI POLITIČAR

Milan Kučan: BiH se raspada iznutra, a može doći i do "raspada izvana"

08.05.2021.
u 17:09

Nije realno da se Slovenija, tijekom svog predsjedavanja Vijećem Europske unije, u drugoj polovini ove godine, pred EU predstavi kao aktivni čimbenik u regiji Zapadnog Balkana, smatra bivši slovenski predsjednik Milan Kučan.

On je, u intervjuu za današnje izdanje ljubljanskog "Dela" rekao da mu se čini kako je ambicija sadašnje slovenske vlade ponuditi neku "svježu ideju" za približavanje Zapadnog Balkana Europskoj uniji.

Rekao je da se to čini privlačnim, ali je nerealno, dodavši da se Slovenija od tog prostora godinama udaljavala i diplomatski ga zanemarivala, pa se sada teško može predstaviti kao utjecajan regionalni čimbenik, prenijela je Hina.

“Posebno zato jer nam upletene države u regiji to ne priznaju", dodao je on.

Kao primjer gdje se Sloveniji priznaje utjecaj pomenuo je samo Sjevernu Makedoniju, gdje je slovenačka politika bila "prilično aktivna".

“Ni Kosovo nas ne vidi kao čimbenik u regiji, pa se teško možemo postaviti u ulogu nekoga tko razumije te procese, nekoga tko ima rješenja, kad smo se godinama pretvarali kakonas ne zanima taj prostor", izjavio je Kučan.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, povodom nedavnih polemika u svezi s non paperom u kome se razmišlja o prekrajanju granica na Balkanu i podjeli BiH duž etničkih linija, Kučan se prisjetio situacije od prije desetak godina. On je tada, kao izaslanik premijera Boruta Pahora, analizirao stanje u BiH i sam o tome sastavio jednu vrstu neformalnog dokumenta na nekoliko stranica, te ga predao tadašnjem predsjedniku Europskog vijeća Hermanu van Rompuyju.

"Dobio sam osjećaj kako ga ta analiza na desetak stranica nije zanimala ili da je nije niti pročitao. Kazao mi je, rečeno pojednostavljeno, da je pozornost Europske unije - sve dok nema rata - usmjerena na Srbiju, da Srbiju treba što prije osposobiti i primiti u EU, kako bi ona kao regionalna sila na Balkanu preuzela odgovornost za pacifikaciju Balkana", kazao je Kučan.

On kaže kako je Van Rompuyja tom prilikom upozorio kako je opasno na Balkanu govoriti o regionalnim silama jer to vodi prema ratu. Kučan, također, kaže kako je analiza koju je tada predao Van Rompuyu sadržavala "grube činjenice" o stanju u Bosni i Hercegovini i to da ona nakon Daytonskog sporazuma "propada".

"Ne samo da ne funkcionira, nego da se raspada iznutra", naveo je Kučan, dodavši da stanje ni sada nije bolje.

Ako se u 30 godina ništa ne dogodi i stvari ostaju na statusu quo, to znači da je stanje sve gore, a podjele sve veće, naveo je on u intervjuu.

"Ako se ništa ne učini da se zaustavi unutarnji raspad države, može se dogoditi i da dođe do raspada izvana", kazao je Kučan i dodao kako je najglasniji zagovornik raspada BiH "vođa Srba i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali da ni odnosi Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH nisu uzorni".

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije